Azerbaycan Karabağ bölgesine operasyon başlattı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, “Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla terörle mücadele operasyonu başlatıldığını” açıkladı.

Azerbaycan Karabağ bölgesine operasyon başlattı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ bölgesinde “yerel terörle mücadele faaliyetleri” başlattıklarını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu faaliyetlerin amacının 'büyük çaplı provokasyonları bastırmak' ve 'Ermeni güçlerini silahsızlandırıp uzaklaştırmak' olduğu ifade edildi.

Bakanlık, Rusya'nın barış gücü komutanlığının ve Türkiye-Rusya İzleme Merkezi liderliğinin durumdan haberdar edildiğini kaydetti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Azerbaycan Savunma Bakanlığı, açıklamasında, "Önlemler kapsamında, cephe hattındaki pozisyonlar ve Ermenistan silahlı kuvvetleri birimlerinin derin ve uzun vadeli atış noktaları ile savaş araçları ve askeri tesisleri yüksek hassasiyetli silahlarla etkisiz hale getiriliyor" açıklamasında bulundu.

Bakanlık, amaçlarının “Ermenistan silahlı kuvvetleri oluşumlarının silahsızlanıp Azerbaycan topraklarından çekilmesi' ve 'askeri altyapının etkisiz hale getirilmesi” olduğunu bildirdi.

“Anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla operasyon başlatıldı”

Azerbaycan'ın açıklamasında ayrıca 'Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla terörle mücadele operasyonu başlatıldığı, siviller ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiği' belirtildi.

Azerbaycan, bugün erken saatlerde yaptığı bir açıklamada, altı vatandaşının, iki farklı olayda 'yasadışı Ermeni silahlı gruplar' tarafından yerleştirildiğini iddia ettiği kara mayınlarının patlaması sonucu hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Buna göre, bir kamyonun içinde bulunan dört içişleri bakanlığı çalışanı bir tünel inşaat alanının yakınlarında patlayan mayın sebebiyle yaşamını yitirmiş, bir diğer mayının da yine bir kamyondaki iki kişinin ölümüne sebep olduğu açıklanmıştı.

Uluslararası olarak Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınan ve ağırlıklı olarak Ermeni nüfusa sahip olan Karabağ, 1990'lı yıllarda, savaşın ardından Bakü'nün kontrolünden çıkmıştı. Azerbaycan, 2020 yılındaki savaşta bu bölgedeki bazı toprakları geri almıştı.