Kafkas sürgünü Kürtler ve bozkırda Newroz

Kazakistan'ın başkenti Astana'ya bağlı Kabanbay Batır köyünde yaşayan Kafkas sürgünü Kürtler, her yıl olduğu gibi bu yıl da Newroz'u büyük bir heyecanla karşıladı.

Kafkas sürgünü Kürtler ve bozkırda Newroz

Baharın ilk günü olan 21 Mart'ta bile bölgede kış soğukları hakim. Buna rağmen Kürtler, Newroz'u kutlamayı ihmal etmiyor.

Astana'nın 30 kilometre güneyinde yer alan Kabanbay Batır'da 50-60 Kürt aile yaşıyor. Büyük bir bölümü Stalin döneminde Kafkasya'dan sürgün edilirken, geriye kalanları da Karabağ'daki savaştan sonra kaçıp buraya yerleşmiş.

Köyün toplam nüfusu 7 bin, Kürt nüfusu ise 350. Köyde Kürtler dışında; Kazaklar, Tatarlar, Özbekler, Azeriler, Çeçenler ve diğer milletlerden de insanlar yaşıyor. Geleneklere göre burada Newroz hep birlikte kutlanır ancak Kürtler ayrıca kendi içlerinde de kutlama yapıyor.

Evin sahibi İsa'nın dedesi, 1937'de sürgün edilmiş. O, Kürt geleneklerine göre çocuklarını yetiştirdiğini, kültürlerini koruduklarını söylüyor. Başkan Mesud Barzani'ye destek veren İsa, en büyük hayallerinin Kürt devleti olduğunu dile getirdi.

Soğuk hava nedeniyle evde yapılan kutlama öncesi hazırlıklar yapılıyor. Kadınlar süsleniyor, sofralar hazırlanıyor. Misafirler gelince de halay çekilip Newroz kutlanıyor.