Babacan: Seçime girmek için A ve B planlarımız var

Babacan: Seçime girmek için A ve B planlarımız var

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, başkanlık sistemi, AK Parti ve hükümetin yeni partilerin önünü kesmek için siyasi Partiler Kanunu'nda MHP'nin önerisi ile yapacağı değişiklikler başta olmak üzere; gündemdeki konularla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı: Yeni sistem o kadar yanlış oldu ki, 'koalisyon bitecek' diyenler, ittifaka mecbur oldu... AK Parti'de korkunç bir nemalanma yarışı var... Yasa değişikliğine karşı A ve B planlarımız hazır...

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Halk TV’de gazeteci Özlem Gürses’in sorularını cevapladı.

Babacan ana akım medyanın kendilerini görmezden geldiğini ifade ederken, "13 yıllık bakanlık döneminde yaptığım açıklamaların hepsine aynen imza atabilirim. Farklı düşünüp bir başka konuşmadım. Ama düşündüğüm her şeyi konuşmadım" dedi. 

AK Parti'nin kendi eliyle inşa ettiğini kendi eliyle yıktığını ifade eden Babacan, "Yeni sitem öyle yanlış oldu ki, seçim öncesi ittifakları mecbur kıldı. “Koalisyon bitecek” diyenler, şimdi ittifaka mecbur oldu" diye konuştu. 

EKONOMİYİ DÜZELTMELERİ ÇOK ZOR

IMF Türkiye için bir iflas programı hazırlamak istedi. Ben dedim bunu sizden duymak istemiyorum. Biz bunu ödeyeceğiz. Borçlanıp eski borcu ödeyeceğiz. Her yeni borçlanma daha düşük maliyetli olacak. Böyle böyle yüzde 74’den yüzde 28’lere indi. Önce güven ve itibar lazım. Şu anki yönetimin en önemli sorunu bu. Ekonomiyi düzeltmeleri çok çok zor.Dünyada hala dost olduğumuz istişare ettiğimiz insanlar demokrat insanlar. Geniş bir çevremiz var çok şükür.

AK PARTİ KENDİ ELİYLE İNŞA ETTİĞİNİ KENDİ ELİYLE YIKIYOR

Ülkem adına çok üzülüyorum, kendi adıma da üzülüyorum. Adeta AK Parti kendi eliyle inşa ettiğini kendi eliyle yıkıyor. Ülkenin itibarı mahvolmuş durumda, ekonomi keza öyle. İşini bilen insan sayısı çok azaldı. Düzgün ve işini bilen insan çok azaldı iktidar partisinde. İstişaresiz kararlar. Bir aile içinde alınan kararlar.Yanlış insanların partiye nüfuz etmesine katı tutum gösterdim. Sorumlu olduğum birimlerde özellikle. Diğer kurumlarda da benzeri şeyleri gördüğümde en tepe gittim “Yapmayın” diye. Ama dikkate alınmadık, yanlış isimler partide yer aldıkça düzgün insanlar kendini geri çekti. Devlet içerisinde hangi yapı olursa olsun. Bir kulüp, dernek, dini oluşum. Devlet yönetiyorsanız, hiçbir grubun ağırlığına izin verilmemelidir.Hiçbir birimin şu adamcı, şu memleketçi şeklinde doldurulmaması lazım. O tip yapılarla bir pazarlığa girmek gibi bir ilişki biçimi. AKP öncesinde de vardı bu durum."

KOALİSYON BİTECEK DİYENLER ŞİMDİ İTTİFAKA MECBUR OLDU

Parlamenter sistem varken Türkiye’de seçim öncesi her parti kendi kimliği ile seçime girerdi. Tek parti ya da koalisyon olurdu. Yeni sitem öyle yanlış oldu ki, seçim öncesi ittifakları mecbur kıldı. “Koalisyon bitecek” diyenler, şimdi ittifaka mecbur oldu. İnsanları yanılttılar o gün. Bana da “anlat” dediler.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI'NA GEÇİLDİĞİNDEN BERİ ÜLKEDE DİKİŞ TUTMUYOR

“İnsanlar sana güveniyor” beni parti yüzü seçmişler. Siz yanlış yapıyorsunuz dedim o dönem. Ben konuşursam insanlar “Hayır”a oy verir dedim. Berbat bir sistem oldu. Parlamento saf dışı kaldı. Yargı atamaları dahi iktidarın başındaki kişi tarafından belirlenir oldu. Ne zaman ki Cumhurbaşkanlığı forsu ile bir parti logosu yan yana kondu. O günden beri ülke dikiş tutmadı.

HALK SİZE ŞİKAYET EDİN DİYE İKTİDARI VERMEDİ

Türkiye’de hiç seçim olmayabilirdi. Ne oldu yerel seçimler oldu. İstanbul’da yaşananlar ortada ama, seçim hiç olmayabilirdi de toplum buna izin vermedi. Toplumun büyük potansiyeli var, siyaset bunu kutuplaştırıyor. Ramazan’ın daha ikinci üçüncü günü iktidar, muhalefeti ötekileştiren söylemle ortaya çıkıyor. En azından “Ramazan ayı geldi gelin bir araya oturalım” denilebilirdi.Ben bunu beklerken esip, gürlemeler. Yazık. İktidar gelecek ile ümidi oluşturamayınca, halkı nasıl elinde tutacak? Korkuyla. “Beni destekle yoksa darbe olur”, ”Beni destekle yoka şu olur, yarımlar kesilir.” Gerçeklik ayından bağımsız değerlendirmem. İktidara düşen gereğini yapmaktır. İsteyip de yapamayacakları bir şey yok. Bu halk size neden bu kadar destek verdi “Gereğini yapın” diye. Geri dönüp de halka şikayet edin diye değil.İçeri de dışarıda gerçekten düşmanlar olabilir ama iktidara düşen bunun gereğini yapmaktır. Gelip gidip halka şikayet etmek değil.

SEÇİME GİRMEK İÇİN A VE B PLANLARIMIZ VAR

Üç haftadır, il ve ilçe teşkilatlarına yönelik çalışmalarımız var. Seçime girmek için 41 ilde teşkilatlanması, kongre yapması ve bunun üzerinden 6 ay geçmesi gerekiyor. Bu A planı bir de B planı var. Meclis’te grubu varsa diğerlerine gerek kalmıyor.

Bunu İYİ Parti kullandı ama bizim bu konuda hiçbir değerlendirmemiz yok. Seçim konuşulur o zaman gündeme gelir bunlar. Şimdiden böyle bir konuşmayı doğru bulmuyoruz. Biz A planı üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz.