Bağdat bu sefer de Peşmerge’yi bahane ediyor

Bağdat yönetiminin 2021 yılı bütçesinde Kürdistan Bölgesi'yle anlaşmaya varılmasını zorlaştırmak için Peşmerge’yi bahane etmeye başladığı belirtiliyor.

Bağdat bu sefer de Peşmerge’yi bahane ediyor

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında anlaşmaya varılması için Erbil yönetimi tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini açıklarken, Irak Maliye Bakanı’ndan tepki çeken bir açıklama geldi.

Irak Maliye Bakanı Ali Allavi, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada Irak ile Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasındaki anlaşmazlıklardan birinin Peşmerge’nin Irak hükümetinin kontrolünde olmaması olduğunu söyledi.

Allavi, Irak’taki farklı güçlerin Irak Silahlı Kuvvetleri çatısı altında olduğunu ancak Peşmerge’nin Irak savunma sisteminin bir parçası olduğu halde Irak Silahlı Kuvvetleri’nin çatısı altında olmadığını belirtti.

Iraklıların büyük çoğunluğunun oy verdiği Irak Anayasası’nda, Peşmerge’nin Kürdistan Bölgesi yönetiminin savunma gücü olduğu belirtiliyor.

Bunun yanı sıra, Irak hükümetleri Peşmerge’ya karşı umursamaz tutumlarıyla öne çıkıyor. Bağdat yönetimi maddi açıdan Peşmerge’ye hiçbir destekte bulunmazken, Peşmerge’ye silah desteği de vermiyor.

Peşmerge’nin Irak Savunma Bakanlığı’nın bütçesindeki payı da başka alanlarda kullanılarak Erbil’e gönderilmiyor.

Irak Maliye Bakanı’nın Peşmerge’nin Irak hükümetinin kontrolü dışında olduğuna yönelik açıklamaları bir bahane olarak görülürken, Bağdat tarafının Kürdistan Bölgesi ile anlaşmaktan uzak olduğunun bir belirtisi olduğu kaydediliyor.

Irak Anayasası’nda, Peşmerge’nin Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın talimatlarına tabi olan Kürdistan Bölgesi savunma gücü olduğu belirtiliyor.

Allavi’nin açıklamaları Bağdat’ın 2021 yılı bütçe yasa tasarısında anlaşmaya varılmaması için bu sefer de Peşmerge’yi bahane yaptığı yorumlarına neden oluyor.

K24