Kerkük'te Arap ve Türkmenlerden seçim hileleleri

Irak Yüksek Seçim Komisyonu, yerel seçimler öncesi Kerkük’te seçmen kayıt işlemlerine başladı. Kerkük’teki bileşenler ise seçim sistemine ilişkin bir anlaşmaya varamadı.

Kerkük'te Arap ve Türkmenlerden seçim hileleleri

Irak Yüksek Seçim Komisyonu, yerel seçimler öncesi Kerkük’te seçmen kayıt işlemlerine başladı. Kerkük’teki bileşenler ise seçim sistemine ilişkin bir anlaşmaya varamadı.

Kerkük’te bir çok konuda ortak taleplere sahip olan Arap ve Türkmenler, seçmen kayıt işlemleri sürecinin Irak hükümeti ve Bakanlıkların öncülüğünde yürütülmesini istiyor.

Kerkük’e özel ayrıcalık verilmesini isteyen Arap ve Türkmenler, seçimlerin 1957 nüfus sayımı ve kentin mevcut coğrafi sınırlarına göre yapılmasını istiyor. 

Kürtler ise Kerkük yerel seçimlerinin 57 nüfus sayımı ve mevcut coğrafi sınırlara göre yapılmasına karşı çıkıyor. Kürt siyasi taraflar seçim sistemi ve seçmen kayıt işlemlerinin Seçim Komisyonu tarafından yürütülmesini istiyor ve farklı kurumların sürece müdahil olmasını kabul etmiyor. 

Kerkük Parlamenteri Rebwar Taha, “Kürt taraflar olarak onların istediği şekilde seçimlere girmeyeceğimizi resmi bir şekilde ilettik. Onlar Kerkük nüfusunu bir çok kişiden almak istiyorlar. Seçmen listeleri üzerinde inceleme yapma yetkisinin sadece Seçim Komisyonuna ait olduğu sonucuna vardık. Irak Yüksek Seçim Komisyonu, bir aydan fazla zamandır seçmen kayıt işlemlerine başladı” dedi. 

Irak Parlamentosu yeni dönemde yerel seçimler yasa tasarısını gündeme alarak yasalaştırmayı değerlendirecek. Ancak Parlamento Başkanlığı Kerkük’teki bileşenlerin anlaşması durumunda yasa tasarısını programa alacağını açıkladı.

1957 nüfus sayımında Çemçemal, Kelar, Kıfri ve Tuz Hurmatu gibi Kürt nüfusunun yoğun olduğu kentler Kerkük’e bağlıydı. Ancak söz konusu kentler daha sonra Kerkük kent idaresinden koparılarak farklı illere bağlandı. Türkmen ve Araplar ayrıca Kerkük’ten göç etmek zorunda kalanların da oy kullanmasına karşı çıkıyor. Arap ve Türkmenler hem 1957 nüfus sayımı hem de mevcut coğrafi sınırlara göre seçimin yapılmasında ısrar ederek önemli oranda Kürt nüfusunun Kerkük seçimlerinde oy kullanmasının önüne geçmek istiyor. Ancak Kürtler bu şekilde yapılacak Kerkük seçimlerine katılmayacaklarını belirtiyor.

Kerkük’teki bileşenler arasında bir anlaşma sağlanamaması durumunda Türkmenler, kentteki yetki paylaşımına ilişkin yeni bir öneri sunacak.

Kerkük’te 2018 yılında gerçekleştirilen Parlamento seçimlerinde 6, Araplar 3  ve Türkmenler de 3 parlamenter çıkarmıştı. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ise Kerkük’ün işgal altında olduğunu belirterek seçimleri boykot etmişti.