Bakan Maruf: 'Kota sistemi dışında seçimlere katılacağız'

Bileşen İşlerinden Sorumlu Bölge Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Büro Üyesi Aydın Maruf, ITC olarak Kürdistan Parlamento seçimlerine kota sistemi dışında katılacaklarını söyledi.

Bakan Maruf: 'Kota sistemi dışında seçimlere katılacağız'

Bakan Maruf, seçimlerin önemli ulusal bir konu olduğunu, dolayısıyla anlaşmaya varılarak yapılması gerektiğini açıkladı.

Türkmen milleti olarak seçimlerden yana olduklarını vurgulayan Maruf, “Bileşenlere tahsis edilen sandalyelerin sayısı az; Dağıtılması çok yanlış, kotanın çıkarına değil belirli bir partinin çıkarına dağıtılmış. Dolayısıyla adilane olmayan bu dağılımı reddettiğimizi yineliyoruz.” dedi.

ITC olarak Kürdistan Parlamento seçimlerine kota sistemi dışında katılacaklarının altını çizen Aydın Maruf, “Özellikle Erbil’de Türkmenlere ayrılan kota sandalyesinin sayısının çok az olduğundan dolayı seçimlere kota sistemi dışında katılacağız.” ifadesini kullandı.

Bakan Maruf, “Kifri Türkmenleri için Süleymaniye’ye tahsis edilen sandalye konusunda hiçbir sorunumuz yoktur, ancak Erbil'deki çok sayıda Türkmen için bir sandalye çok az. Kerkük ilinden sonra en fazla Türkmen Erbil’de yaşıyor. Etnik grupların ve toplulukların taleplerinin dikkate alınması gerekiyor.” diye konuştu.

Hristiyanların seçimlere katılıp katılmaması konusunda Maruf, “Bazıları seçimlere katılmayacak, bazıları da katılacak. Ama genel olarak herkes sandalyelerin dağılım sisteminden şikayetçi.” dedi. (K24)