Başbakan: Bizim de kendi halkımızı savunma hakkımız bulunmaktadır

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Peşmerge karargâhına yönelik saldırıyı şiddetle kınadı ve Irak hükumetini saldırıları durdurmak için ciddi tavır almaya çağırdı. Başbakan "Bizim de kendi halkımızı savunma hakkımız bulunmaktadır" dedi.

Başbakan: Bizim de kendi halkımızı savunma hakkımız bulunmaktadır

Başbakan Mesrur Barzani dün gece Erbil’in Pirmam ilçesindeki Peşmerge karargâhına yönelik düzenlenen drone saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Başbakan,  "Erbil'in kuzeydoğusundaki Peşmerge karargâhına dün gece düzenlenen terör saldırısından derin endişe duyduğumuzu ifade ediyoruz. Yasa dışı güçlerin ve işbirlikçilerinin saldırısını şiddetle kınıyorum” dedi.

"Arkasında yasa dışı kişilerin olduğu bu oyunları iyi anlıyoruz"

Açıklamasının devamında Mesrur Barzani, "Arkasında yasa dışı kişilerin olduğu bu oyunları iyi anlıyoruz. Bizim de kendi halkımızı savunma hakkımız bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Saldırıları durdurulması için Irak federal hükumetini göreve çağıran Başbakan Mesrur Barzani şunları dile getirdi:

"Eylemsizlik milisleri saldırganlığa daha da teşvik edecektir"

"Kürdistan Bölgesi'ne yönelik herhangi bir saldırıyı tüm Irak'a yönelik bir saldırı olarak görmeli, ciddi bir tavır sergilemeli ve eylemle karşılık vermelidir. Çünkü eylemsizlik milisleri saldırganlığa daha da teşvik edecektir.”

"Devletin parasını ve silahlarını kullanıyorlar"

Saldırı düzenleyen silahlı gruplara isim vermeden değinen Başbakan  "Kürdistan Bölgesi'ne saldırmak, tüm ülkeyi istikrarsızlaştırmak, çok kan dökülen bir ülkede savaş ve çatışma yaratmak için devletin parasını ve silahlarını kullanıyorlar” dedi.

Mesrur Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es- Sudani'ye saldırıların durdurulması, grupların cezalandırılması ve saldırılarda kullanılan alanların kontrol altına alınması için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

 Erbil’in Pirmam ilçesindeki askeri karargâha saldırı

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, dün gece Peşmerge güçlerine ait Pirmam-Erbil sınırındaki karargâha iki insansız hava aracıyla saldırı düzenlendiğini, ancak herhangi bir can kaybı yaşanmadığını açıkladı.

Kürdistan Hükümeti’nden yapılan yazılı açıklamada dün gece, saat 23:45'te, Kürdistan Peşmerge Güçlerinin Erbil'in Pirmam ilçesindeki karargâhına bomba yüklü iki drone ile saldırı düzenlendiği belirtildi.

Can kaybının olmadığı saldırıda maddi hasar oluştuğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Çetelerin ve işbirlikçilerinin gözcülüğüyle yasa dışı grupların Perşmerge Güçlerine karşı düzenlediği bu terör eylemleri tehlikeli bir sataşmadır.

Bu korkakça saldırılardan bahsi geçen tarafları ve federal hükümeti sorumlu tutuyoruz, çünkü bu haydut gruplar federal hükümet tarafından finanse ediliyor ve silahlandırılıyor. Irak hükümetinin gözleri önünde hareket ediyor, silah, füze ve insansız hava araçlarını istedikleri yere taşıyor, gözleri önünde askeri ve resmi kurumlara terör saldırıları gerçekleştiriyorlar.

Irak hükümeti onlara karşı sessiz ve el pençe dururken, Kürt halkının geçim kaynağını kesmeye gücü yetiyor. Yine bu parayla söz konusu grupları finanse ediyor.”

Saldırıların sorumlusu kim?

Kendini ‘İslami Direniş’ olarak adlandıran Irak’taki İran destekli gruplar ise dün gece Erbil’in Harir kasabasındaki kullanılmayan askeri havaalanına drone saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu.Saldırı Harir’deki yetkililer tarafından yalanlandı.

Ancak dün gece Pirmam'da Peşmerge karargahına düzenlenen saldırıyı henüz üstlenen olmadı.  

Hamas ile İsrail arasındaki savaşın başlamasından bu yana İslami Direniş isimli grup, Kürdistan Bölgesi, Rojava, Irak ve Suriye'deki ABD güçleri ile Koalisyon üslerine yönelik 100'den fazla saldırının sorumluluğunu üstlendi.

ABD son haftalarda Irak ve Suriye'deki İran yanlısı silahlı grupları defalarca bombaladı. En son salı günü ABD savaş uçakları orta ve güney  Irak'ta Ketibai Hizbullah ile Heşdi Şabi milislerine ait üsleri bombaladı.