Başbakan Mesrur Barzani: Kürdistan kadınları her alanda rollerini kanıtladı

Başbakan Mesrur Barzani, her alanda rollerini kanıtlayan Kürdistan kadınlarının Peşmerge güçlerine sürekli destek verdiğini belirtti.

Başbakan Mesrur Barzani: Kürdistan kadınları her alanda rollerini kanıtladı

Kürdistan Bölgesi Başbakanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkan Yardımcısı Mesrur Barzani, her alanda rollerini kanıtlayan Kürdistan kadınlarının Peşmerge güçlerine sürekli destek verdiğini belirtti.

KDP kadın oluşumu olarak, kurulan Kürdistan Kadınlar Birliği (Yeketi Afretani Kurdistan) bugün 9. kongresini Erbil’deki Şehit Sait Abdullah salonunda, Mesrur Barzani, bakanlar ve birliğe üye olanların katılımıyla düzenledi.

“Kadınların gücü ve yeteneği barışın ve ekonomik ilerlemenin temelidir” sloganıyla düzenlenen Kürdistan Kadınlar Birliği 9. Kongresi, 2 gün boyunca devam edecek.

Kongrede konuşan Mesrur Barzani, “Kürdistan Kadınlar Birliği, Kürt halkının kurtuluş mücadelesinin farklı aşamalarında egemenlik ve gurur dolu bir tarihe sahiptir; Kadınlar Birliği ve genel olarak Kürdistan kadınları her zaman Kürdistan Peşmerge güçlerinin destekçisi olmuş ve Kürdistan halkının meşru haklarının savunulmasında ön saflarda yer almıştır.” dedi.

KDP’nin kadın oluşumu olarak, 11 Aralık 1952 yılında Süleymaniye’de Mirza Gafur’un evinde gizlice kurulan Kürdistan Kadınlar Birliği, ilk kongresini 1963’te düzenlemişti.

Kürdistan Kadınlar Birliği kuruluşundan itibaren Kürt kadınının toplum içinde haklarını ve çıkarları savunmayı amaç edindi.

Birlik, Kürdistan’ın ulusal mücadelesine aktif bir şekilde katılarak, Kürt halkının demokratik haklarını elde etmesi için mücadele veriyor.

Birlik, 20-22 Şubat 1992'de düzenlediği "Şehit Leyla Kasım" konferansın da Şirin Amedi'yi sekreter olarak seçti.

Kadınların Kürdistan Bölgesi’ndeki devlet kurumlarındaki rolüne değinen Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti 9. Kabinesi’nde kadınların üst düzey hükümet pozisyonlarına katılımının önemli ölçüde arttığını vurguladı.

Mesrur Barzani, “Kadınların yönetime katılımının artması, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin kadınların durumunu iyileştirmeyi ve toplumdaki konumlarını güçlendirmeyi amaçladığının açık bir göstergesidir.” ifadesini kullandı.

Başbakan Barzani, Kürdistan Kadınlar Birliği'nin geçmişteki çalışmalarını objektif bir şekilde değerlendirerek bundan sonraki aşama için kapsamlı bir yol haritası, plan ve program hazırlaması temennisinde bulundu.