Başbakan: Sabırlı yaklaşımımız Kürdistan Bölgesi'nin zayıf olduğu anlamına gelmez

Başbakan Mesrur Barzani Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi bütçesini göndermemesine ilişkin "Bizim sabırlı yaklaşımımız Kürdistan Bölgesi'nin zayıf olduğu anlamına gelmez" dedi.

Başbakan: Sabırlı yaklaşımımız Kürdistan Bölgesi'nin zayıf olduğu anlamına gelmez

Kürdistan Bölgesi’nde 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk ders zili çaldı. 

Yeni eğitim öğretim yılının başlaması vesilesiyle bir okulun açılışında konuşan Başbakan Mesrur Barzani, "Mevcut krizi aşmak için her türlü çabayı gösteriyoruz ve sorunlarımızı barışçıl bir şekilde çözmek için Bağdat'ı ziyaret etmeyi planlıyoruz" dedi.

 Başbakan konuşmasının devamında "Bizim sabırlı yaklaşımımız Kürdistan Bölgesi'nin zayıf olduğu anlamına gelmez. Bizim esas kaygımız sorunları başka yöne çekilmesidir " ifadelerini kullandı.

"Bizim sabırlı yaklaşımımız Kürdistan Bölgesi'nin zayıf olduğu anlamına gelmez"

Başbakan konuşmasının devamında "Bizim sabırlı yaklaşımımız Kürdistan Bölgesi'nin zayıf olduğu anlamına gelmez. Bizim esas kaygımız sorunları başka yöne çekilmesine izin verilmemesi, sorunlarımızı barışçıl bir şekilde çözmek ve Kürdistan Bölgesi halkının tüm mali ve anayasal haklarını güvence altına almaktır" ifadelerini kullandı.

"Bağdat’ın neden Kürdistan halkına karşı aç bırakma politikası güttüğünü öğrenmek istiyoruz"

Başbakan Mesrur Barzani bugün yaptığı görüşmede Bağdat ile barışçıl müzakerelere vurgu yaparak, " Bağdat’taki siyasi partileri ziyaret etmek istiyoruz. Kürdistan halkı tüm Irak halkına kucak açmışken, tüm Irak halkının da Kürdistan halkının mali haklarını vermesini ve savunmasını bekliyoruz. Bağdat’ın neden Kürdistan halkına karşı aç bırakma politikası güttüğünü öğrenmek istiyoruz” dedi.

Başbakan “Kürdistan Bölgesi'nin başarısının tüm Irak'ın başarısı, Kürdistan Bölgesi'nin ekonomik ilerlemesini tüm Irak'ın ekonomik ilerlemesi olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.

"Sorunların barışçıl bir şekilde çözülmesi için çaba göstereceğiz"

Geçen dönemde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Bağdat’ta birçok önemli anlaşmalara imza attıklarını hatırlatan Mesrur Barzani, “O anlaşmaların Irak’a daha fazla istikrar ve ülkemizin gelişmesini sağlayacağını düşündük. Ancak ne yazık ki engel çıkarıldı ve Başbakan ile yaptığımız anlaşmaların uygulanmasına izin verilmedi. Ancak bir kez daha çözüm yolu bulmada ısrarcıyız. Bu yüzden Bağdat ziyaretimizde, tüm sorunların barışçıl bir şekilde ve diyalog yoluyla çözülmesi için çaba göstereceğiz” dedi.

Kürdistan Bölgesi ile Irak Federal Hükümeti  arasındaki ilişkiler, Kürdistan Bölgesi bütçesinin gönderilmemesi nedeniyle krize girdi. Erbil ile Bağdat arasında 19 toplantı, görüşme ve fikir alışverişinin ardından, Kürdistan Bölgesi'nin bütçe sorunu çözülmek yerine sorun daha da derinleşti. Irak Parlamentosunun Maliye Komisyonunda yer alan Kürt üyeler, sorunun çözümünü Parlamentoda görmüyor ve en üst siyasi düzeyde bir çözüm çağrısında bulunuyor