Kerkük'te oluşturulan 2 bin 500 polis gücünün sadece 350'si Kürt

Kerkük'te işe alınan 2 bin 550 yeni polisten sadece 350'si Kürt ve Türkmen, geri kalanı ise Arap. Irak Parlamentosundaki bir Kürt milletvekili, "Başbakandan Kürtlere düşen polis kotasını gözden geçirmesini istedik" dedi.

Kerkük'te oluşturulan 2 bin 500 polis gücünün sadece 350'si Kürt

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kerkük Milletvekili Sebah Habib, Kerkük için oluşturulan 2 bin 550 polis gücüne personel alımı sürecinde Kürtlere 350 ve Türkmenlere 350 kişilik kota ayrıldığını gerisinin Araplara verildiğini söyledi.

Habib “Kerkük için oluşturulan polis gücüne Ninova ve Salahaddin vilayetlerinden personel alınıyor” dedi.

KYB Kerkük Milletvekili Sebah Habib sözlerini şöyle sürdürdü:

“Irak İçişleri Bakanı Abdulemir Şemmeri ile bu konu hakkında görüştük. Bakan bize isimlerin belirlenme sürecinin elektronik olarak gerçekleştirildiğinin ve bileşenler için ayrılan kotanın bu şekilde belirlendiğini söyledi. Biz de Başbakan Muhammed Şiya Sudani'den bu oranı gözden geçirmesini istedik.”

14 Eylül’de  Irak İçişleri Bakanlığı 37 bin federal polis memurunun işe alınacağını duyurdu. Bakanlığa elektronik ortamda başvuru yapıldıktan sonra işe alınacak polislerin aralarında Kerkük’ün de yer aldığı Irak'ın 14 vilayetine dağıtılacağı öğrenildi.

 2023 bütçe kanununa göre 37 bin polis memuru eğitildikten sonra vilayetlere dağıtılacak.