Başkan Neçirvan Barzani, Avusturya Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Erbil'de Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Scholenberg'i kabul etti.

Başkan Neçirvan Barzani, Avusturya Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Erbil'de Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Scholenberg'i kabul etti.

Başkan Barzani ile Avusturya Dışişleri Bakanı, Erbil-Viyana ilişkilerini, Irak'taki gelişmeleri ve bölgedeki durumu ele aldı.

“Maaş, Kürdistan Bölgesi halkının hakkıdır”

Başkan Barzani görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında krize neden olan çözülmeyen memur maaşları hakkında konuşan Başkan Barzani, "Hepimiz Bağdat'la sorunları çözmeye çalıştık. Başbakanımız her zaman Irak başbakanıyla aynı çizgidedir, ben de öyle" dedi.

Başkan Barzani, “Maaş, Kürdistan Bölgesi halkının hakkıdır ve federal hükümetin bu konuyu bir an önce çözmesi gerekiyor. Bu amaçla biz de devreye giriyoruz ve yakında başbakan, başbakan yardımcısı ve maliye bakanı Bağdat'ı ziyaret edecek. Maaş meselesinin başka hiçbir meseleye karıştırılmaması gerekmektedir. Kürdistan Bölgesel Yönetimi tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş ve azami şeffaflıkla hareket etmiştir. Maaş meselesi tartışmasız bir bir meseledir ve Kürdistan Bölgesi halkının hakkıdır. Biz Irak'ta hükümetin oluşum sürecinin önemli bir parçasıyız, Irak hükümeti bütün anlaşmalara uymalı” diye konuştu.

“Bağdat ile Tahran arasında güvenlik anlaşması imzalandı”

Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılması konusunda İran ile Irak arasında imzalanan anlaşmaya da değinen Başkan Barzani, “Kürdistan Bölgesi Yönetimi Bağdat'la son derece şeffaf bir süreç yürüttü. Bağdat'a hiçbir yanlış veri sunulmadı. Bağdat ile Tahran arasında güvenlik anlaşması imzalandı. Askeri harekatın hiçbir gerekçesi olduğuna inanmıyorum” değerlendirmesini yaptı.

Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre Avusturya Dışişleri Bakanı, Başkan Mesed Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ile de bir araya gelecek.

Dün gece Bağdat'tan Kürdistan Bölgesi'ne geçen Scholenberg, Erbil Uluslararası Havalimanı'nda karşılanmıştı.