Başkan Barzani: Kürdistan Bölgesi'nin meşruiyeti için seçimler bu yıl yapılmalı

Başkan Barzani Kürdistan Bölgesi’nin meşruiyetinin sorgulanmaması için bu yıl seçimlerin muhakkak yapılması gerektiğini söyledi. Bileşenlerin Kürdistan Parlamentosu seçimlerine nasıl katılacağına ilişkin ise Başkan Barzani "Bileşenlerin haklarına hiçbir şekilde müdahale edilmemelidir" dedi.

Başkan Barzani: Kürdistan Bölgesi'nin meşruiyeti için seçimler bu yıl yapılmalı

Başkan Mesud Barzani, Newroz Bayramı münasebetiyle Erbil'e gelen çok sayıda büyükelçi, konsolos, ülke temsilcisi, uluslararası kuruluş ve koalisyon güçleri temsilcilerini Selahaddin’deki konutunda öğle yemeğinde ağırladı.

Başkan Barzani'nin Ofisi’nde yapılan açıklamaya göre Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki ilişkiler, Kürdistan’daki parlamento seçimleri ve Irak başbakanının geçen hafta Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ziyaret hakkında bir değerlendirmede bulundu. Ayrıca Kürdistan halkının sembolü Newroz ve Mart ayının anlamına değinerek bu vesileyle tatil sürecinde Kürdistan'da iyi vakit geçirmelerini diledi.

"Sorunları çözmek için iyi bir fırsat var"

Irak Federal Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti  arasındaki siyasi durum ve ilişkilere ilişkin ise Başkan Barzani, "Sorunları çözmek için iyi bir fırsat var. Sorunları anayasal temelinde devlet yönetiminde yer alan partilerin kurduğu koalisyonlar ile taraflar arasında varılan uzlaşılarlar temelinde çözme iradesi ve arzusu var" dedi.

Geçtiğimiz hafta Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani Erbil’i ziyaret ederek Başkan Barzani, Küdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve başbakan Mesrur Barzani ile bir araya gelmişti.

Başkan Barzani, Irak Başbakanı'nın Erbil ziyaretinin Kürdistan Bölgesi ile Irak Federal Hükümeti arasındaki sorunların aşılması ve  birbirini daha iyi anlamak için iyi bir fırsat olarak değerlendirdi.

Başkan Barzani: Bu yıl seçim yapılmalıdır

Kürdistan Parlamentosu’nun 6. Dönem seçimleri ve bileşenlerin ne şekilde katılacağına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başkan Barzani şunları söyledi:

"Kürdistan Bölgesi’nin meşruiyeti tartışmaya girmemesi için seçimler bu yıl yapılmalıdır. Hiçbir şekilde bileşenlerin haklarına müdahal edilmemelidir. Kürdistan Bölgesi’ndeki bileşenlere belirlenmiş bir irade ve dayatma olmamalıdır. "

 Kürdistan Bölgesi’ndeki dini ve etniki toplulukların iradesine saygı gösterilmesi gerektiğine işaret eden Başkan Barzani, " Birleşmiş Milletler'in bileşnelerin katılımına yönelik belirleyeceği her türlü sistem tarafımızca kabul edilecektir" dedi.

Başkan Barzani Kürdistan Bölgesi’nde yapılması planlanan seçimlere hazırlığına ilişkin uluslararası ekip ile Kürdistan Bölgesi arasında iyi bir koordinasyon olduğunun altını çizdi.

Açıklamaya göre toplantının geri kalan kısmında, Başkan Barzani, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi duruma ilişkin diplomatlar ve yabancı ülke temsilcilerinin görüşlerini dinledi, sorularını yanıtladı.