Bağımsızlık Komitesi: Kürdistan halkı iradesini beyan etmek istiyor

YNK ve PDK tarafından oluşturulan bağımsızlık komitesinin Bağdat'ta Şii Irak Ulusal Koalisyonu ile görüşmesi sona erdi.

Bağımsızlık Komitesi: Kürdistan halkı iradesini beyan etmek istiyor

Bağımsızlık komitesi ve Şii Irak Ulusal Koalisyonu arasında Bağdat'ta gerçekleşen toplantı ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Şii Irak Ulusal Koalisyonu adına konuşan Ali el Alak, Kürdistan Bölgesi'nin Irak'ın bir parçası olduğunu belirterek, Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesinin yerine getirilerek sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Ali el Alak ''Irak' Anayasası'nın 140'ıncı maddesinin korunmasından yanayız. Peşmerge, Irak'ın savunmasında büyük bedeller verdi. Biz Kürtlere ve Kürdistan'a karşı değiliz. İhtilaflı bölgelerin geleceği 140'ıncı madde çerçevesinde çözülmelidir. Herşeyden önce şimdi IŞİD tehdidine karşı birlik olma zamanıdır. IŞİD terörü sonrası bu konuları görüşmeliyiz'' dedi.

Bağımsızlık komitesi adına konuşan Ednan Muftî ise, IŞİD'e karşı Irak güçleri ve Peşmerge'nin birlikte büyük başarılar elde ettiğini belirterek, görüşmelerin ılımlı bir havada geçtiğini söyledi. Muftî, Kerkük'te 140'ıncı madde çerçevesinde Kürdistan bayrağının asıldığını ifade etti.

Ednan Muftî ''Biz Irak'ı birlikte kurduk. Hala bu birlik duygusu içerisindeyiz. Bundan sonrada diyalog ve görüşmelerimiz devam edecek. Biz Irak Anayasası'na bağlı kalınmasını istiyoruz. Demokratik bir birliktelik için taraflar Irak Anayasasını esas almalı'' dedi.

Kürdistan Bölgesi'nin referandum ile Kürdistan halkının iradesini beyan etmesini hedeflediğini belirten Ednan Muftî, '' Referandum Kürt halkının iradesini beyan etmesidir. Ayrılmak anlamına gelmez. 2005'deki referandumda Kürt halkı Irak federal sistemi içerisinde kalmayı desteklemiştir. Şimdi de Kürt halkını iradesini 140'ıncı madde çerçevesinde yerine getirmek istemektedir'' ifadelerini kullandı.