Başkan Neçirvan Barzani: Ulusal bir askeri güce ihtiyacımız var

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin ulusal bir askeri güce ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani: Ulusal bir askeri güce ihtiyacımız var

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Peşmergenin, partilerin Peşmergesi olmamasını gerektiğini belirtti ve “Ulusal bir askeri güce ihtiyacımız var” dedi.

Neçirvan Barzani, Zaho Askeri Akademisi’nin 26. Dönem mezuniyet töreninde konuştu, akademinin önemine vurgu yaptı ve “Kürdistan Bölgesi’nin ulusal, disiplinli, birleşik ve ilerici prensiplere sahip olmanın yanı sıra farklı etnik ve inançtan kişi ve partiler üstü bir askeri güce ihtiyacı var. Savaş koşullarında insan hakları ve uluslararası anlaşmalara uygun kapsayıcı bir güce ihtiyacımız var” dedi. 

Akademinin gurur kaynağı olduğunu söyleyen Neçirvan Barzani, şunları söyledi:

“Kürdistan Bölgesi’nin ulusal, disiplinli, birleşik ve ilerici prensiplere sahip olmanın yanı sıra farklı etnik ve inançtan kişi ve partiler üstü bir askeri güce ihtiyacı var. Savaş koşullarında insan hakları ve uluslararası anlaşmalara uygun kapsayıcı bir güce ihtiyacımız var. Peşmergenin vatanı, Kürdistan ve Kürdistaniler için eğitim temeli üzerinde çalışması gerekiyor. Peşmergenin kendisi parti ve taraflardan uzak Kürdistan’ın Peşmergesi olarak bu halkın kazanımı olması dışında alternatif seçmemesi gerekiyor.”

Peşmergenin dirayet ve kahramlığın sembolü olduğunu vurgulayan Başkan Barzani, sözlerine şunları ekledi:

“Peşmerge ve Kürdistan’daki silahlı güçler, yüksek moral, barışçıl ve yaşam dostudur. Sizler bu inanca sahipsiniz. Peşmerge dünyada iradenin, savunmanın, modernliğin ve özgürlüğün sembolü olarak kabul görüyor.”

Zaho’nun Kürtlüğün, Kürtperverliğin ve mücadelenin merkezi olduğunu olduğunu belirten Barzani, ifadelerine şunları ekledi:

“Akademinin burada kurulması gurur kaynağıdır. Bu gurur sadece Kürdistan, Zaho ve Badinan için değil, Kürdistan ve Irak için de bir gurur kaynağıdır. Misafirperverliğiniz için teşekkür ederiz.

Bugün burada akademinin 26. Dönem mezuniyetinde bulunmaktan mutluluk duyuyor, mezunlarına da başarı diliyorum. Burada emeği geçen tüm eğitmenlere ve öğrencilerin elde ettikleri başarılara teşekkür ediyorum.”

Askeri bilimlerin teknolojik ve modern eğitimin tamamlayıcısı olduğunu ve hergün yenilendiğine işaret eden Barzani, “Değişen dünyayla birlikte askeri eğitim Kürdistan’daki tüm silahlı güçlere gerekiyor. Ulusal haklar, insani değerler karşısındaki sorumluluk hissi savaşçı ruhta güven, irade, ulusal değerler ve insanlık değerlerinizi pekiştirerek, üretkenliğinizi sağlayacaktır” dedi.

Neçirvan Barzani, Kürdistan halkının vatanlarını korumak adına her daim Peşmerge ve tüm asayiş güçlerinin yanında olduğuna işaret ederek, “Vatana güven, insanlığın en kutsal değerlerindendir. En temel düşünce ve duruştur. Peşmerge, Kürdistan’ın silahlı kuvvetidir. İrade ve barışın sembolüdür” diye konuştu.

Başkan Barzani, mezunlara hitaben, “Halkımızın umudu daima sizlersiniz. Peşmerge Güçleri ve kuvvetlerimizle birlikte umutları olmuş, IŞİD teröristlerini yenilgiye uğrattınız. Herkes buna tanıklık etti ve Kürdistan sizinle gurur duyuyor” ifadelerini kullandı.

Kürdistan’ı tehdit edecek her durumun herkese yansıyacağını belirten Barzani, “Önümüze çıkacak her sorun, hepimizin kaderini etkileyecek. Farklı ideoloji ve inanca sahip her parti ve taraflar etkilenecek. Geçmişte yaşadığımız sorunlardan ders çıkarmamız gerekiyor. Bu nedenle birleşik, disiplinli ve modern bir Kürdistan gücüne gereksinim vardır. Kürdistan Bölgesi’nin emsallerinden, merkezi kontrol ve yetki sahibi bir güce ihtiyacımız var” dedi.

Neçirvan Barzani, askeri alanda mevcut eksikliklerin belirleme zamanı olduğuna işaret ederek, “Hepimiz bu sorunları ulusal ve partiler üstü bir ruhla, Peşmerge Bakanlığı reform sürecini başarıyla sonuçlandıracağız. Bu konuda koalisyon güçleri, ABD ve tüm dostlarımızın verdiği destek ve yardımlardan dolayı da ayrıca teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Zaho Askeri Akademisi’nin 26. Döneminde 9 ay süren eğitimde, subay, teğmen ve albay rütbelerinden 233 Peşmerge mezun oldu.

1966 yılında Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından kurulan Zaho Askeri Akademisi, 2003 yılında Irak hükümeti bünyesine alındı. Akademi kurulduğunu tarihten itibaren farklı rütbelerden yedi bin Peşmerge mezun oldu.