Kürdistan Parlamentosu Seçimleri: Partiler için aday kayıt süreci başladı

10 Haziran’da gerçekleştirilecek olan Kürdistan Parlamentosu seçimlerine katılacak partiler için aday kayıt süreci başladı. Bağımsız adaylar ve ittifaklar için ise son gün yarın.

Kürdistan Parlamentosu Seçimleri: Partiler için aday kayıt süreci başladı

Kürdistan Parlamentosu seçimleri için hazırlıklar devam ediyor. Bu yıl 10 Haziran’da yapılacak seçimler bir çok açıdan da yeni olacak.

Bu yıl ilk kez Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenecek olan seçimlerde partiler ve adaylar parlamentodaki 100 sandalye için yarışacak.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi tarafından kaldırılmadan önce 111 sandalyeden oluşan Kürdistan Parlamentosu’nda 11 sandalye kota olarak Hristiyan ve Türkmenlerin payına düşüyordu.

Rûdaw’a konuşan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Duhok Şubesi Müdürü Halid Abbas, seçime katılacak olan partilerden aday olacaklar için kayıt başvuru sürecinin bugünden itibaren başladığını söyledi.

Abbas, “Partilerden aday olacaklar için kayıt süreci bugün başladı. Partiler komisyonun ilgili şubelerine giderek aday listelerine kayıt için gerekli şartları ve talimatları alabilecek” dedi.

Başvuruların 22 Mart’ta sona ereceğini belirten Abbas, Komisyonun gerekli incelemelerden sonra aday listelerini onaylayacağını belirtti.

Öte yandan bağımsız adaylar ve seçim ittifakı yapacak taraflar için son kayıt süresi ise 14 Mart'a sona erecek.

Abbas, "Bağımsız adaylar yarına kadar başvurabilecek, 15'inden itibaren kendileriyle iletişime geçilerek resmi kayıtları değerlendirilecek” dedi.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre şu ana kadar da herhangi bir ittifak başvurusu yapılmadı.  

İttifak ve adaylar için gerekli şartlar

İttifak yapacak partilerden 6 milyon dinar alınacak. Partiler herhangi bir seçim bölgesinde seçimlere hem ittifak ve hem de tek başına katılamayacak.

Adayların 25 yaşını doldurmuş, biyometrik olarak kayıtlı seçmen olmaları, yarıştıkları bölgede ikamet etmeleri ve belirli suçlardan hüküm giymemiş olmaları gerekiyor.

Daha önce kayıtlı olan ancak isim değiştirmek isteyen ittifaklar 2,5 milyon dinar ödemesi gerekiyor.

Seçimlerde iki veya daha fazla siyasi parti ittifak kurabilir.

Herhangi bir seçim bölgesinde bir ittifaka katılan parti farklı bir bölgede tek başına seçime giremez.

Seçimler dört ilde yapılacak ve bir ilde kayıtlı seçmen başka bir ildeki adaya oy veremeyecek.

Parlamentodaki 100 sandalyenin illere göre dağılımı ise şöyle:

Süleymaniye 38 sandalye

Erbil 34 sandalye

Duhok 25 sandalye

Halepçe 3 sandalye