Çavuşoğlu ile Pompeo bir araya geldi
Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Başkan adayı Joe Biden'ın yaklaşık 8 ay sonra gündeme gelen Türkiye'ye ilişkin ifadeleri için "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk halkının iradesiyle seçilmiş hükümetin, 'hükümet unsurları" diye değerlendirilmesi gerçekten inanılacak bir şey değil," dedi. Çavuşoğlu, Biden'ın, "Kürt kökenlilerin meclise girmelerini sağladık." şeklinde konuştuğunu söyleyerek, "Sen kimsin Kürtlerin meclise girmesini sağladık diyorsun?" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmede gündemdeki konuların yanı sıra Libya’yı değerlendirdiklerini belirterek, ABD ile uzmanlar düzeyinde istişareleri devam ettirme kararı aldıklarını bildirdi.
Bakan Çavuşoğlu, Pompeo’yla görüşmesine ilişkin, “Bu görüşmede ikili ilişkilerde bazı konular vardı. Gündemdeki konuları değerlendirmenin yanında özellikle Libya’yı değerlendirdik. Uzmanlar düzeyinde Libya konusunda istişarelerimizi devam ettirmemiz konusunda hemfikiriz.” dedi.
Pompeo’ya, harita üzerinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tutumunu ve bu süreçteki yapıcı yaklaşımını anlattığını dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye’nin haklı davasını ve kıta sahanlığını da mevkidaşına aktardığını kaydetti.
Çavuşoğlu, “Yunanistan hep kara propaganda yapıyor. Türkiye’nin haksız olduğunu, uluslararası hukuku çiğnediğini söylüyor. Oysa bizim yaptığımız her şey uluslararası hukuka uygun,” şeklinde konuştu.
"Sen Kimsin 'Kürtlerin Meclise Girmesini Sağladık' Diyorsun?"
Çavuşoğlu, ABD Başkan Adayı Biden’ın Türkiye’ye ilişkin ifadelerinin sorulması üzerine, bir devlet adamı olan Biden’ın konuşmalarının, diplomatik teamüllere aykırı olduğunu ve konuşmasında ciddi maddi hataların bulunduğunu söyledi.
Biden’ın, “hükümet unsurları” şeklinde bir terminoloji kullandığını hatırlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sanırım, (eski ABD Başkanı Barack) Obama’nın yardımcısıyken, bunlar hep terör unsurlarıyla, teröristlerle yatıp kalktıkları için unsur diye hitap ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk halkının iradesiyle seçilmiş hükümetin, ‘hükümet unsurları” diye değerlendirilmesi gerçekten inanılacak bir şey değil. Bir başkan adayının, başkan yardımcılığı yapmış bir kişinin böylesine hatalara düşmesi gerçekten ilginç bir durum.”
Çavuşoğlu, Biden’ın, “Kürt kökenlilerin meclise girmelerini sağladık.” şeklinde ifadeler kullandığını söyleyerek, “Bu ülkede Kurtuluş Savaşını, Çanakkale Savaşını hep birlikte verdik ve Kürt kardeşlerimiz kurucu mecliste de vardı. Dolayısıyla sen kimsin Kürtlerin meclise girmesini sağladık diyorsun?” ifadelerini kullandı.
Biden’ın Kürt kelimesinden anladığının YPG olduğunu aktaran Çavuşoğlu, “Kürt kardeşlerimiz tabii ki mecliste, hükümette, bürokraside, sporda, eğitimde, toplumun her yerinde olacak ama bu ülkede teröristlere yer yoktur. Bu konuda da (Biden’ın) haddini aştığını görüyoruz.” dedi.
Çavuşoğlu, Biden’ın, 2014’te Türkiye’ye ilişkin Orta Doğu’da yaptığı bir konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak özür dilediğini hatırlattı.
BAE-İsrail Normalleşme Anlaşması
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail ilişkilerindeki normalleşmeye ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, Türkiye’nin tutumunun net ve bugüne kadar Filistin davasının sonuna kadar savunucusu olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“Kudüs bizim ortak, kutsal davamızdır. Bunu savunmak da her Müslüman gibi bizim de görevimizdir. Bu anlaşma bir kere, zaten kim memnun bundan? İsrail memnun. Sonuçta İsrail diyor ki, ‘Ben işgal etmeye devam edeceğim.’ diyor. ‘Geciktirdik’ diye savunmaya çalışıyorlar. ‘Ortadan kaldırdık ya da durduk’ demiyor, ‘geciktirdik’. Yani, bugün olmadı, yarın oldu, yaptığınız anlaşmayı meşru mu kılar İsrail’in bir gün iki gün gecikmesi? İki devletli çözümü öldüren, ilhakı meşrulaştıran bir anlaşma imzalıyorsun, bunu da anlatmaya çalışıyorsun.”
Bu süreçte Filistinlilerle de istişare edilmediğine işaret eden Çavuşoğlu, “Bunlar kimlerin kuklasıdır, kimin hizmetindedir esasen kendi halkları da görüyor.” dedi.
Bu arada, Çavuşoğlu, Dominik Cumhuriyeti’ne yaptığı ziyaret kapsamında, İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, Guatemala Dışişleri Bakanı Pedro Brolo ve Sırbistan Çalışma, İstihdam, Gaziler ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zoran Djordjevic’le görüşmeler yaptı.