Çin’de geliştirilen koronavirüs aşısı ordunun kullanımı için onaylandı

Çin’de geliştirilen koronavirüs aşısı ordunun kullanımı için onaylandı

 

Çin merkezli aşı şirketi CanSino Biologics, klinik çalışmalardan sonra güvenli ve etkili olduğu kanıtlanan yeni tip koronavirüs (Kovis-19) aşısının Çin ordusu tarafından kullanımına yeşil ışık geldiğini açıkladı.

CanSino Biologics şirketi, Ad5-nCoV ismi verilen aşının, 25 Haziran’da Çin Merkez Askeri Komisyonu tarafından bir yıl boyunca orduda kullanılmak üzere onaylandığını bildirdi.

Şirketin açıklamasında, “Ad5-nCoV şu anda sadece askeri kullanımla sınırlı ve kullanımı Lojistik Destek Departmanı’nın onayı olmadan genişletilemez” denildi.

Açıklamaya göre aşı üzerinde yapılan Faz 1 ve Faz 2 klinik araştırmalar, Ad5-nCoV’un dünya çapında yarım milyon insanı öldüren koronavirüsün neden olduğu hastalıkları önleme potansiyeline sahip olduğunu ancak ticari başarısının garanti edilemeyeceğini gösterdi.

Aşı adayı Askeri Tıp Bilimleri Akademisi’nde CanSino ve Pekin Biyoteknoloji Enstitüsü tarafından ortaklaşa geliştirildi.

Ad5-nCoV, Çinli şirketler tarafından geliştirilen sekiz aşı çalışmasından biri olurken, Kanada’da insanlar üzerinde denenmek üzere de onaylandı.

Koronavirüse karşı ticari kullanım için henüz herhangi bir aşı onaylanmadı ancak küresel olarak 100’den fazla aşı geliştirilirken, sadece bir düzineden fazlası insanlar üzerinde deneniyor.