Davutoğlu'ndan 'teşekkür' videosunda Kürdistan Bölgesi’ne yer vermeyen Çavuşoğlu'na tepki

Maraş merkezli 10 ili etkileyen depreme, 100’ü aşkın devlet ile uluslararası kuruluş ekip göndererek ya arama kurtarma çalışmalarına katıldı ya da maddi yardım gönderdi.

Davutoğlu'ndan 'teşekkür' videosunda Kürdistan Bölgesi’ne yer vermeyen Çavuşoğlu'na tepki

Arama kurtarma ekipleri enkaz kaldırma çalışmalarına geçildiği için artık yavaş yavaş ülkelerine dönerken Türkiye Dışişleri Bakanlığı yardım gönderen ülkere teşekkür eden bir video yayınladı.

Videoda her ülkeye kendi dilinde teşekkür edildi.

Depremden kısa süre sonra Kürdistan Bölgesi’nden Barzani Yardım Vakfı da bir TIR konvoyu ile deprem bölgesine yardım gönderdi. Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ise bizzat deprem bölgesini ziyaret etti, depremzedelerle kaldıkları çadırlara bir araya geldi.

Ancak bunlara rağmen Türkiye Dışişleri Bakanlığının teşekkür videosunda Kürdistan Bölgesi’ne yer verilmedi.

“Kürt kardeşlerimizi neden yok saydınız?”

Bakanlığın bu tutumu, birçok politikacı ve önde gelen kişi tarafından eleştirildi. Onlardan biri de eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu oldu.

“Kürt kardeşlerimizi neden yok saydınız?” diye soran Davutoğlu paylaştığı Twitter mesajında, Kürtçe “Spas” diye teşekkür ederek, “Yardım için gelen ekiplere kendi dillerinde teşekkür ederken Kürt kardeşlerimizi neden yok saydınız? Dışişleri Bakanı’nın yok saydığı Kürt kardeşlerimize de biz Kürtçe teşekkür edelim: Spas” dedi.

“Böyle bir zamanda bile ırkçı iktidarın yaptığı ayırımcılık...”

HDP Milletveli Hüda Kaya da Kürdistan Bölgesi’nden giden yardımın yok sayılmasına tepki göstererek, “Zor ve acılı bir zamanda bizleri yalnız bırakmayan tüm yeryüzü insanlarına hepimiz çok teşekkür ediyoruz. Böyle bir zamanda bile ırkçı iktidarın yaptığı ayırımcılıktan ülkemiz adına biz utanıyoruz. Hoşgeldiniz  @BarzaniCF Spas  #Kurdistan  زۆر سوپاس” dedi.

Gelecek Partisi Kurucu Üyesi ve Diyarbakır il Başkanı Aydın Altaç da Türkçe ve Kürtçe paylaştığı mesajda, "Irak Kürdistan Bölge Yönetimini dost görmeseniz de onlar biziz, biz onlarız sayın Çavuşoğlu. Her çiqas hûn hikûmeta Herêma Kurdistana Iraqê wek dost nabînin jî, ew em in, em ew in birêz Çavuşoglu" dedi.