Türkiye Dışişleri Bakanlığı’dan Rojava’da düşürülen SİHA’ya ilişkin açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rojava’da düşürülen SİHA’ya ilişkin, “Söz konusu hadise, (PKK/YPG’ye karşı) devam eden operasyonun icrasını ve tespit edilen hedeflerin vurulmasını hiçbir şekilde etkilememiştir" açıklamasını yaptı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’dan Rojava’da düşürülen SİHA’ya ilişkin açıklama

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 1 Ekim 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleşen saldırının ardından Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da PKK ve YPG hedeflerine yönelik olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ile İstihbarat Teşkilatı tarafından kapsamlı hava operasyonları başlatıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu çerçevede, dün (5 Ekim) Suriye’nin kuzeyindeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgeleri başta olmak üzere bölücü terör örgütüne ait çok sayıda hedef imha edilmiştir.

Operasyon esnasında üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir Siha kaybedilmiştir. İlgili taraflarla çatışmasızlık mekanizmasının daha etkin işletilmesi yönünde gerekli tedbirler alınmaktadır.

Sözkonusu hadise, devam etmekte olan operasyonun icrasını ve tespit edilen hedeflerin vurulmasını hiçbir şekilde etkilememiştir.

Irak’ta yapıldığı gibi, terör örgütünün Suriye’de geliştirdiği tüm yetenek ve gelir kaynakları sistemli bir şekilde yok edilmeye devam edilecektir.”

Ne olmuştu?

TSK’ya ait bir SİHA dün Haseke’de düşmüş, ardından ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), SİHA'nın kendilerine ait F-16 tarafından düşürüldüğünü açıklamıştı.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, SİHA'nın potansiyel bir tehlike olarak görüldüğünü ve "meşru müdafaa" kapsamında düşürüldüğünü dile duyurmu “Amerikalı komutanlar durumu olası bir tehdit olarak değerlendirdiler. ABD güçlerinin bulunduğu alanın 500 metre kadar yaklaştı” açıklamasını yapomıştı.

Olayın ardından Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin telefonda görüşmüştü.