Irak: 'Türkiye ile sınır güvenlik anlaşması yapacağız'

Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, İran’la imzaladıkları güvenlik anlaşması deneyiminden yola çıkarak Türkiye ile de sınırların güvenliği için anlaşma imzalamak istediklerini söyledi.

Irak: 'Türkiye ile sınır güvenlik anlaşması yapacağız'
Tümgeneral Yahya Resul, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi sınırları içerisindeki askeri operasyonları, Ankara’nın güvenlik endişeleri ve PKK’nin bölgedeki varlığı hakkında değerlendirmelerde bulundu.
 
Rûdaw TV’de akşam bültenine katılan Sözcü Resul, Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin tavsiyesi üzerine İran ile koordineli olarak Rojhılatlı Kürt partilerin militanlarının sınırdan uzaklaştırılması ve “komşu ülkelere yönelik saldırılarının önlenmesi” yönünde çalışmaların devam ettiğini söyledi.
 
Irak Dışişleri Bakanı'nın Türk tarafıyla ortak güvenlik komitelerinin aktif hale getirilmesi için iki ülke arasında koordinasyon sağlama talimatı verildiğini aktaran Resul, bu çerçevede Savunma Bakanı Sabit Muhammed Al Abbasi’nin Ankara’ya gittiğini belirtti.
 
Tümgeneral Yahya Resul, “Irak diplomatik olarak başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerle sorunların çözümüne yönelik çabalarını yoğunlaştırdı. Irak Savunma Bakanı başkanlığında bazı askeri komutanlardan oluşan bir heyet şu anda Türkiye'de bulunuyor. Toplantılarda birçok konu ele alındı. Bunlar arasında silahlanma, savunma sanayisinden yararlanma, eğitim ve iki ülke arasında istihbarat alışverişi yer alıyor” ifadelerini kullandı.
 
1 Ekim günü Ankara’da PKK tarafından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik saldırının ardından TSK’ya ait savaş uçakları Kürdistan Bölgesi’nde en az 40 hedefi bombaladı.
 
Bombardımanlara yönelik Bağdat’ın tavrını açıklayan Sözcü Resul, “Irak'ın egemenliğinin ihlal edilmesine izin vermeyeceğiz ve komşu Türkiye ile başta güvenlik ve askeri olmak üzere birçok alanda iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde aramızdaki güvenlik ve askeri komiteler yeniden aktif hale getirilecek, İran'la varılan güvenlik anlaşmasından elde edilen iyi sonuçların bir benzeri burada da gündeme gelebilir” diye konuştu.
 
Resul, “Türkiye ile en üst seviyede çok iyi ilişkilerimiz var ve birçok alanda geniş bir koordinasyona sahibiz. Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanının talimatıyla sınırların güçlendirilmesi ve militanların Türkiye'ye saldırmasının engellenmesi yönünde çalışmalar yapılıyor” dedi.
 
“Aynı zamanda Irak topraklarının egemenliği korunmalı ve herkes Irak’ın egemenliğine saygı duymalıdır” diyen Tümgeneral Yahya Resul, “Elbette ortak komiteler çalışıyor ve biz de verdiğimiz sözler konusunda çok netiz. Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanının talimatı da çok açık. Irak toprakları hiçbir komşu ülkeye saldırı üssü haline getirilmemeli. İran'la nasıl koordineli çalışırsak, Irak'ın egemenliğinin güvenliği ve istikrarının korunması konusunda da aynı deneyimi Türkiye ile de başarabileceğimizden eminiz” değerlendirmesinde bulundu.