Deyrezor’da son durum: ‘Suriye ve İranlı milisler yakalandı’

DSG, bir haftadan fazla süren çatışmaların ardından Deyrezor’un doğusunda Arap isyancıların son kalesi olarak bilinen Zibane kasabasında kontrolü sağladı. Çatışmalarda en az 90 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Deyrezor’da son durum: ‘Suriye ve İranlı milisler yakalandı’

Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla'nın (Ahmed El Xebil) tutuklanarak görevinden azledilmesinin ardından Demokatik Suriye Güçleri ile Ebu Hewla’ya bağlı silahlı gruplar ve Arap aşiretleri arasında 27 Ağustos’ta çatışmalar patlak vermişti.

DSG tarafından dün yapılan açıklamada, bölgedeki aşiret şeyhlerinden birinin liderliğinde olan Arap unsurların toplandığı Zibane kasabasındaki kontrolün genişletildiği duyuruldu.

Zibane’de bulunan DSG Özel Kuvvetler üyesi Fırat Muhammed, “Burası işbirlikçilerin Zibane'deki son kalesi. Çoğunu öldürdük, bir çoğu kaçtı. Burada halkı bize karşı kışkırtan Suriye rejimi ve İranlı milislerin birçok üyesini tutukladık" dedi.

DSG, Ebu Hewla ve diğer dört kişinin, "uyuşturucu kaçakçılığı dahil çok sayıda suç ve ihlale" karıştıkları suçlamasıyla görevden alındıklarını açıklamıştı.

Ardından, Deyrezor kırsalında IŞİD’li gizli hücrelere ve uyuşturucu tacirlerine karşı "Güvenliği Güçlendirme" adıyla operasyon başlatıldığı bildirilmişti.

En az 90 kişi öldü

Bölgede 11 gün süren çatışmalarda çoğu Arap isyancılardan olmak üzere en az 90 kişi öldü. Ölenler arasında DSG savaşçılarının yanı sıra 5'i çocuk ve 2'si kadın olmak üzere 9 sivil de bulunuyor.

DSG Komando birlikleri üyesi Heval Xezani, “Fırat Nehri’ne Şihel ve Ziban’dan yaklaştığımızda çetelerin rejimin kontrolü altındaki bölgeler doğru kaçtığını gördük. Neden oraya kaçtılar, çünkü onlarla işbirliği içerisindeler. Onlar İranlılar birlikteler. Zaten oradan geri gelip arkadaşlarımıza saldırıyorlar” diye konuştu.

DSG, Haseke ve Rakka’dan Deyrezor'daki çatışma bölgelerine takviye konvoylarıyla çok sayıda savaşçı göndermişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), çatışmaların 12’inci gününde DSG ve güvenlik birimlerinin sabahın erken saatlerinde El-Tayana ve Fırat nehri kıyısındaki İran destekli milislerin kontrolündeki bölgelerde tarama operasyonu başlattığını duyurdu.

DSG bünyesindeki Kadın Savunma Birlikleri savaşçılarından Feraşin Muhammed de "Rejimin kontrolü altındaki bölgelerden gelen çeteler geri çekildi. Operasyonlar başlayınca onlar da kaçtılar ama biz takip ettik ve bir kısmını tutukladık" dedi.

Petrol zengini Deyrezor Irak sınırında bulunuyor. Vilayetin nüfusunun çoğunluğu Araplar oluşturuyor. DSG Fırat Nehri'nin doğusundaki bölgeleri kontrol ediyor. Vilayetin batı kısmı ise Suriye ordusu ve İran'a bağlı silahlı grupların kontrolü altında.

ABD'nin bölgede yüzlerce askeri bulunuyor ve bu askerler, IŞİD'e karşı mücadelede DSG ile ortak hareket ediyor.