Diyarbakır Barosu'ndan 'KADES' başvurusu: 'Kürtçe eklensin'
Diyarbakır Barosu, İçişleri Bakanlığı'nın kadına şiddetle mücadele kapsamında uygulamaya koyduğu Kadın Destek Uygulaması'nda (KADES) Kürtçe hizmet verilmesi için İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce Rusça ve Fransızca hizmet veren uygulamada Kürtçenin yer almaması sosyal medyada tepki toplamıştı.
Kadın Hakları Merkezi ve Diyarbakır Barosu Kürtçe Dil Komisyonu üyesi avukatlar, kadına ve çocuklara dönük şiddetin kolluk güçlerine bildirilmesi için İçişleri Bakanlığı tarafından kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'ne (KADES) Kürtçenin de dahil edilmesi için başvuru yaptı.
Avukatlar, Bakanlığa yaptığı başvuruda şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye'de yaşayan milyonlarca yurttaşın anadili Kürtçe olduğu gibi Kürtçe dışında başka bir dil bilmeyen pek çok yurttaş da bulunmaktadır. Kadına yönelik şiddetin spesifik olarak ekonomik, sosyal, ırki, dini ve dili parametrelerle ortaya çıkmadığı aşikardır.
Maalesef yeryüzünde her kadın bu şiddetin potansiyel mağduru konumundadır. Bu nedenle kadına yönelmiş şiddetin önlenmesi, şiddete maruz kalmış kadınların korunması maksadıyla oluşturulmuş bir uygulamanın, ülkede var olan konuşulan diller çerçevesinde hizmet vermesi gerekmektedir. Bu durum, dezavantajlı gruplar arasında yer alan kadının kullandığı dil nedeniyle başkaca bir mağduriyet yaşanmaması için oldukça elzemdir.”