DSG Genel Komutanı'ndan ABD'ye IŞİD uyarısı

DSG Genel Komutanı'ndan ABD'ye IŞİD uyarısı

Amerikalı basın kuruluşu CNN'de yer alan Ryan Browne imzalı habere göre, ABD'nin Suriye'de IŞİD'le mücadelede en önemli müttefiki olarak gördüğü Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobane, terör örgütü IŞİD'in Suriye'de yeniden dirildiğini söyledi ve ABD'den DSG'yi bu konuda desteklemeye devam etmelerini istedi.

Pentagon'un yılda dört kez hazırladığı Irak ve Suriye’de IŞİD ile mücadele raporunun sonuncusunda ABD’nin Suriye’den aşamalı çekilme planının geri tepme ihtimalinin olduğu ve IŞİD’in yeniden canlanma tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekilmişti. Haberde, ABD'nin çekilmesi sonrası IŞİD'in yeniden yükselişe geçtiği ifade edildi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper geçtiğimiz günlerde Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrol ettiği bölgelerde yaklaşık 2 bin yabancı uyruklu IŞİD mensubunun hapishanelerde tutulduğunu IŞİD’in varlığının bölgede endişe ve korkuya neden olduğunu ifade etmişti.

DSG Genel Komutanı Mazlum Kobane CNN'e yaptığı açıklamada IŞİD'in ülkedeki son toprağını kaybetmeden önce bile saldırıya hazır olduğunu söyledi. IŞİD'in yeniden canlandığını söyleyen Kobane, ABD’nin IŞİD’e karşı mücadelede yanlarında olmaya devam etmesi gerektiğini aktardı. Kobane ayrıca ABD’nin taahhütlerine uymamasının hem DSG, hem de ABD için zararlı olacağını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapacağı olası bir operasyonun IŞİD'e yarayacağını belirten Kobane, ABD ve Türkiye'nin bu konuda uzlaşmaya varmalarını umduğunu söyledi.

Türkiye, YPG'yi, PKK’nin Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de ‘terör örgütü’ olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu tezini kabul etmiyor. ABD ve Koalisyon, DSG güçlerini, Suriye'deki stratejik ortağı olarak görüyor.