Erdoğan'dan Mazlum Ebdi açıklaması

ABD ziyareti öncesi açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ziyareti sancılı bir dönemde icra ediyoruz. Suriye meselesini konuşacağız" dedi ve ziyarette DSG Genel Komutanı general Mazlum Ebdi'nin de konuşulacağını özellikle vurguladı.

Erdoğan'dan Mazlum Ebdi açıklaması

ABD ziyareti öncesi açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ziyareti sancılı bir dönemde icra ediyoruz. Suriye meselesini konuşacağız" dedi ve ziyarette DSG Genel Komutanı general Mazlum Ebdi'nin de konuşulacağını özellikle vurguladı.

IŞİD'lileri ülkelerine iade etmeye başladıklarını söyleyen Erdoğan, "Bugüne kadar biz düşündük. Bundan sonra da onlar düşünsün" ifadelerini kullandı. 

Gündemde TSK'nin Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) denetimindeki Fırat'ın doğusuna yönelik 9 Ekim'de başlattığı askeri harekat da vardı. Cumhurbaşkanı, "Barış Pınarı Harekâtı'nın geldiği son aşamayı konuşma fırsatı bulacağız. Ferhat Abdi Şahin'in nasıl bir terörist olduğunu, görüşmenin yanlış olduğunu da belgeleriyle ifade edeceğiz. Bütün terör eylemlerini resimleri ile göstereceğiz. Güvenli bölge konusunda da hazırladığımız belgeleri, plan ve projeleri de göstereceğiz" diye konuştu. 

Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile ilişkileriyle ilgili ise şunları söyledi:

"İlişkilerimizdeki sisli havaya rağmen Başkan Trump'la ilişkilerin geliştirilmesi konusunda hemfikiriz. İki lider olarak ilk olarak dar kapsamlı bir görüşme, heyetlerarası görüşme olacak. Sonrasında da tahminin geniş kapsamlı bir basın toplantısı olacak. Terörle mücadele ziyaretin öncelikli konusu. Şu an itibariyle terör örgütlerinin bölgeden çekildiğini söylemek ne yazık ki mümkün değil. Dün Kamışlı’da yapılan terör eylemi ortada. Terör örgütleri Münbiç, Tel Rıfat’ta da var. Bunları sayın Trump'la konuşacağız. Ardından Putin ile telefon görüşmesi yapacağız."

Erdoğan'dan AB'ye: Bu kapılar açılır, DEAŞ'lılar size gönderilir

Erdoğan'ın gündeminde AB'nin Kıbrıs'taki doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle Türkiye hakkında hazırladığı yaptırımlar da vardı. "Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü açıklamalarını yaptı. AB’de görev yapanların birçoğu siyasette yeni" diyen Erdoğan, devam etti:

"Bunların birçoğu yeniliğin verdiği cehaletle hareket ediyor. Bizim garantör ülke olarak burada haklarımız var. Bunlar uluslararası hukuktan kaynaklanan haklar. Siz zaten bize yaptırım uyguluyorsunuz, Türkiye'yi sürekli oyaladınız. Türkiye'ye verdiğiniz sözleri tutmadınız. Ey Avrupa, şu ana kadar tanıdığınız ülkelerden değil. Müzakereler de bitebilir. 4 milyon mülteciyi ülkesinde barından bir ülkeye karşı takındığınız tavrı iyi gözden geçirin. Bu kapılar açılır, DEAŞ'lılar size gönderilir. Ondan sonra başınızın çaresine bakın." 

ABD ve Rusya ile yürüttükleri çalışmaları bundan sonra da kararlı bir şekilde yürütmek istediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı "O da özellikle NATO içinde yer alan ülkeler olarak NATO'nun buraya eğilmediği süreci gözden geçirmesi lazım. Liderler Zirvesi'nde bunları tepeden tırnağa gündeme getireceğiz. Orada bütün NATO ülkelerine belgeleri ile ortaya koyacağız. Eğer NATO kendi müttefiklerini her zaman yalnız bırakıyorsa bunun izahı mümkün değildir. Böyle bir saldırı karşısında Türkiye'yi yalnız bırakacaksınız. Bunların hepsini Londra'da ifade edeceğiz. DEAŞ'lıları göndermeye devam edeceğiz. Bunların başka planları olabilir, bunları da yeri geldiği zaman ortaya koyabiliriz" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, “Irak sınırı ile Cerablus’a kadar olan bölgenin bizim sınırımız, Suriye sınırı olmak üzere güvenli bölge tablosu içerisinde haritada yerini alıyor” dedi.

Haberin detayına buradan ulaşabilirsiniz