Güney Kore: Kürdistan, Dünya'da demokrasinin çıkış merkezidir

Güney Kore: Kürdistan, Dünya'da demokrasinin çıkış merkezidir

Güney Kore’nin Erbil Başkonsolosu Choi Kwang-Jin, dünyadaki demokrasinin asıl örneği ve çıkış yerinin Kürdistan bölgesi olduğunu söyledi. Kwang-Jin ilk diplomasinin de kaynağını bu topraklardan aldığını söyledi.

Rûdaw Araştırmalar Merkezi tarafından başkent Erbil’de kendisi için düzenlenen “Halk demokrasisi ve diplomasinin gelişimi” konulu panelde konuşan Güney Kore’nin Erbil Başkonsolosu Choi Kwang-Jin, “Kürdistan ve Irak Kürdistan Bölgesi demokrasinin çıkış merkezidir, kaynak burasıdır” dedi.

Kwang-Jin, “Buna inananlar tarihte  aşiretçiliğin hüküm sürdüğü dönemde buradaki insanlar göçerlikle uğraşır sürüleri ile Anadolu’ya, İstanbul’a kadar giderdi. O tarihte bu aşiretler içerisinde seçim sistemi vardı, aşiret liderleri seçilirdi” diye konuştu.

“Görüyoruz ki Kürtlerde demokrasi Yunanlardan çok daha önce varmış” diyen Güney Koreli diplomat sözlerine şunları ekledi:

“Siz bunu biliyor muydunuz? Sizin yaşadığınız ülke ile gurur duymanız gerekiyor. Ben sizin kültürünüze hayranım. Bu sizin gelecekte faydalanabileceğiniz büyük bir sinerjiye sahip olduğunuzu gösteriyor. Daha önce de söylediğim gibi; sizin daha Sümerler döneminde diplomasiniz varmış. Demokrasi deneyiminiz aşiretçilik döneminden öncesine dayanıyor.”

Kürdistan dışında başka yerlerde çalışma imkanına sahip olduğunu vurgulayan Kwang-Jin, niçin Kürdistan Bölgesi’ni tercih ettiğini ise şu şekilde özetledi:

“Şimdi burada bu iki hususu tekrar bir araya getirmelisiniz. Siz büyük değişimler yapabilirsiniz. Buna inancım sonsuzdur ve bu yüzden buraya geldim. 14 yıl önce burada Zeytin mahsullerinde çalışıyordum. Fakat gidip bir daha geri döndüm. Neden? Önümde başka ülkelerde çalışabilmek için birçok seçenek vardı. Ama ben burayı seçtim. Çünkü diplomasi tarihi hakkında çok okudum. Bir şey beni çok şaşırttı; o da Kürdistan’ın demokrasinin asıl yeri olduğunu öğrenmemdi. Demokrasi de öyle. Sizin bu gücünüz var ve gücün ne olduğunu biliyorsunuz. Bu güç sizde var.”