Halkına adanan 57 yıllık alçakgönüllü bir serüven: Peşmerge Mesud!

Bugün, kendisi için en büyük rütbe ve payenin Peşmergelik olduğunu söyleyen Başkan Mesud Barzani’nin Peşmergelik hayatının 57’nci yıldönüm

Halkına adanan 57 yıllık alçakgönüllü bir serüven: Peşmerge Mesud!

Bugün, kendisi için en büyük rütbe ve payenin Peşmergelik olduğunu söyleyen Başkan Mesud Barzani’nin Peşmergelik hayatının 57’nci yıldönümü.

Başkan Mesud Barzani, 16 Ağustos 1946 yılında Kürdistan Cumhuriyeti’nin başkenti Mahabad’da dünyaya geldi.

Başkan Barzani, efsanevi Kürt lider Ölümsüz (Nemir) Mele Mustafa Barzani’nin öncülüğünde Kürdistan halkının asimilasyon ve zulme karşı başkaldırdığı en büyük devrimi olarak nitelenen 11 Eylül 1961 devrimi sonrası 1962 yılının 20 Mayıs’ında, 16 yaşındayken Peşmerge oldu.

Başkan Barzani, babasının yanında hem parti çalışmalarında hem de Eylül Devrimi’nde büyük rol oynadı.

Eylül ve Mayıs devrimlerinde aktif rol oynayan Başkan Barzani’nin Irak ordusu karşısındaki başarılı eylemlere komuta etmesi Kürtlerin hafızasında canlılığını koruyor. Özellikle Xakurkê’deki askeri başarısı ve Erbil’e 30 km uzaklıktaki Korê köyünde Irak tanklarını durdurduğu savaş dillere destan oldu.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı döneminde terör örgütü DAİŞ’e karşı yürütülen büyük harekatların hepsine bir Peşmerge olarak katıldı ve harekatlara bizzat komutanlık yaptı.

Kürt tarihi ve edebiyatı başta olmak üzere, okuma ve araştırmayı çok sevdiği bilinen Başkan Barzani, Arapça, Farsça ve İngilizce’yi iyi derecede biliyor.

Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı görevini bıraktığı zaman şunları söylemişti:

“Ben Peşmerge Mesud Barzani olarak, milletimizin içerisinde ve aziz Peşmergelerle halkımızın doğal hakları için mücadele etmeye ve milletimizin kazanımlarını korumaya devam edeceğim.”