HDK-İ Sözcüsü: İran’da Kürt sorununun diyalogla çözülmesini savunduk

İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ) Sözcüsü Ezidi, İran ile müzakerelerin normal bir durum olduğunu, ancak bu aşamada Tahran yönetiminin "müzakerelere hazır olmadığını" söyledi. Ezizi, “Hiç bir zaman Kürdistan Bölgesi'nden İran’a saldırmayı planlamadık” dedi.

HDK-İ Sözcüsü: İran’da Kürt sorununun diyalogla çözülmesini savunduk

Rojhılat’ta faaliyet yürüten Kürdistan Demokrat Partisi (HDK) ve Kürdistan Demokrat Partisi –İran’ın (HDK-İ) resmen HDK-İ adıyla birleşmesinin ardından Parti Sözcüsü Halid Ezizi bir basın toplantısı düzenledi.

Ezizi, iki partinin birleşmesini, "Demokrat Parti ve Rojhılat’ta Kürt halkının mücadele tarihinde tarihi bir belge" olarak nitelendirdi.

Bundan sonraki hedefler hakkındaki soruya yanıt veren Ezizi, "Bir siyasi partinin merkezi hükümetle müzakere etmesi çok normal. Bunu geçmişte yaptık, ancak bize göre İran İslam Cumhuriyeti rejimi bu aşamada buna anlayış olarak hazır değil. En azından Doğu Kürdistan'daki Kürt sorununun çözümü ile ilgili konularda şimdiye kadar ciddi bir anlayışa sahip olma istekliliğini göstermedi" dedi.

Ezizi, "İran İslam Cumhuriyeti ileride tekrar bir anlayış gösterip müzakere talep ederse onu da İşbirliği Merkezimizle (Rojhılatlı Kürt partilerin çatı oluşumu) tartışırız. Ama acı tecrübelerimiz var. O da liderimiz Abdurrahman Kasımlo’nun kaybıydı. Ancak biz İran Kürdistanı'nda Kürt sorununun diyalog ve anlayışla çözülmesini her zaman savunduk” ifadelerini kullandı.

HDK-İ’nin, Kürdistan Bölgesi'ndeki tarafların sorunlarına hiç bir zaman müdahale etmediğini, Irak'ın iç işlerine karışmadığını ve Irak topraklarının egemenliği ile Kürdistan Bölgesi yasalarına saygı duyduğunu vurgulayan Halit Ezizi, “Hiç bir zaman Kürdistan Bölgesi'nden İran’a saldırmayı planlamadık” diye konuştu.

Uluslararası alanda İran’ın tek sorununun “nükleer meselesi” olmadığını belirten Ezizi, “Kürt sorunu gibi İran’ın en temel sorunlarından biri çözülmez ise yine istikrar ve huzur sağlanmaz, İran kendi hakları için mücadele eden tüm taraflar için emin bir yer olamaz” dedi.

HDK-İ Sözcüsü Ezizi, "Demokrat Parti her zaman İranlı partilerle müzakere etmeye hazırdır. Çünkü İslam Cumhuriyeti rejimine karşı bir alternatife ihtiyacımız var. Bu, HDK-İ’nin gelecekte temel görevlerinden biri olacak” şeklinde konuştu.

HDK-İ’nin asıl mücadelesinin halk mücadelesi olduğunu, Doğu Kürdistan'da milyonlarca insanın İran rejimine karşı bu partiyi kurup desteklediğini belirten Sözcü Ezizi, Peşmerge güçlerinin de özsavunma mücadelesi verdiğini söyledi. /Rudaw