HDP’li Tayip Temel: Aday çıkarsaydık günah keçisi olurduk

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’nin aday çıkarmamasına ilişkin yaptığı açıklamada “Aday çıkarmamız ve Erdoğan’ın ilk turda seçilmesi durumunda HDP tek günâh keçisi olurdu” ifadelerini kullandı.

HDP’li Tayip Temel: Aday çıkarsaydık günah keçisi olurduk

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, seçimlerin ardından HDP’de başlayan tartışmalara ilişkin “Şu anda HDP olarak çok derinlikli ve elbette keskin tartışmalar yapıyoruz. Bu tartışmalar ilerledikçe umudumuz da artıyor. Bütün muhalefet adına bir şey söyleyemem ama biz HDP olarak çok net dersler çıkaracağız” değerlendirmesinde bulundu.

artıgerçek’ten İrfan Aktan’a konuşan Temel, kamuoyunda çok sık tartışılan HDP’nin aday çıkarmaması meselesine dair soruları yanıtladı.

“HDP tek günâh keçisi olurdu”

“Kendi adayınızı çıkarsaydınız ne olurdu?” sorusuna Temel’in yanıtı şöyle oldu:

“Kendi adayımızı çıkarma konusunda bir ısrarımız da vardı ve bunu ilan etmiştik. Hatta tutum belgemizde de bunu belirttik. Ama o günün koşulları, üzerimizdeki kamuoyu basıncı, aday çıkarmamız durumunda bunun aleyhimize dönebileceği yönündeki değerlendirmeler belirleyici oldu.

Aday çıkarmamız ve Erdoğan’ın ilk turda seçilmesi durumunda HDP tek günâh keçisi olurdu. Ayrıca muhalif kamuoyunda Erdoğan’ın karşısına tek adayla çıkılması arzusu baskınken, çıkaracağımız aday, potansiyelimizin çok altında oy da alabilirdi.

Tüm bunları göze alarak aday çıkarsaydık da, 28 Mayıs’ta yine Erdoğan’ın çıkması halinde bu sonuç bize fatura edilecek, ‘siz aday çıkardığınız için toplumdaki sinerjiyi engellediniz’ denecekti. Belki de en büyük hatamız, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nu aşacak profilde bir aday belirleyememekti. Toplumun tümünün etrafında birleştiği üçüncü bir aday üzerine çalışmalar yürütüldü ama başarılı olunamadı.”

“HDP Türkiye’nin batısında fazla Kürt, doğusunda az Kürt olmakla eleştiriliyor”

Öte yandan Temel, HDP’nin bundan sonra izleyeceği politikaya yönelik “Bundan sonra HDP daha fazla Kürt partisi olmaya mı yönelecek, yoksa aynı hatta devam mı edecek?” sorusuna da şu karşılığı verdi:

“Kürt halkının mücadelesinin partideki temsiliyetiyle ilgili eksikliklerimizi elbette etraflıca tartışacağız. Kürt halkının hassasiyetlerinin yeteri kadar dillendirilip dillendirilmediğinin tespiti için de taban odaklı bir muhasebe ve tartışma sürecini yürüteceğiz.

HDP’nin Kürt halkının taleplerine sırtını döndüğü yönünde bir eleştiri yok zaten. HDP’nin böyle bir yola sapması eşyanın tabiatına aykırı. Fakat dikkat edin HDP Türkiye’nin batısında fazla Kürt, doğusunda az Kürt olmakla eleştiriliyor.”