İbrahim Reisi: Türkiye’nin endişeleri Suriye topraklarından çekilmesiyle giderilir

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Türkiye’nin güvenlik endişelerini olmakla birlikte bu endişeleri giderecek en iyi olun Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesi ve buralarda Sur.ye devletinin yeniden kontrolü sağlaması olduğunu söyledi.

İbrahim Reisi: Türkiye’nin endişeleri Suriye topraklarından çekilmesiyle giderilir

Suriye resmi haber ajansı "SANA" ve Al-Suriya TV'ye verdiği özel röportajda Reisi, Suriye'nin kendisine yönelik tehdit ve yaptırımlara rağmen ayakta kalmayı başardığını söyledi.

Reisi, ABD’nin hedeflerine ulaşmak için “Suriye'deki bazı bölgeleri işgal ederek zenginliklerini yağmaladığını” ancak Suriye halkının direnişinin “ABD’nin planlarını” boşa çıkaracağını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Reisi, Suriye'ye komşu ülkelerin kaygılarının giderilmesinin tüm Suriye topraklarında  Suriye devletin egemenliğinin yeniden sağlanmasından geçtiğine işaret ederek, Suriye topraklarının hiçbir noktasında Türk askerinin bulunmaması gerektiğini söyledi.

İran, Rusya ve Türkiye’nin katılımıyla gerçekleştirilen Astana toplantısına değinen Reisi, “Tüm Suriye topraklarının Suriye devletine geri verilmesi ve Suriye topraklarının bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık. Türkiye, Suriye sınırının bazı noktalarında güvensizlik hissediyor. Kendilerine çözümün Suriye hükümetinin tüm topraklarında egemenliğini sağlamasından geçtiğini söyledik. Güvensizliği önlemenin yolu Türklerin Suriye topraklarını kontrol etmesi değildir. Evet, anlıyoruz Suriye'ye komşu bazı ülkelerin korkuları var ama bu endişe ve kaygıların çözümü bu toprakların Suriye egemenliğine geri verilmesidir. Bizim vurguladığımız şey, Suriye topraklarının bütünlüğü ve birliğinin korunması, egemenliğin sağlanması gerektiğidir.”/Rudaw