İHA uzmanı: 'Kürdistan’a kapsamlı siber saldırı olacak, Irak’ı büyük bir savaş bekliyor'

İnsansız hava araçları uzmanı Şivan Caf, yakın zamanda “Kürdistan Bölgesi'ne büyük siber saldırı" olacağı tahmininde bulundu. “Saldırı görünüşte politik, içerik olarak ise güvenlik amaçlı olacak” diyen Caf, Kürdistan Bölgesi’nin SİHA saldırılarını da önleyebileceğini söyledi.

İHA uzmanı: 'Kürdistan’a kapsamlı siber saldırı olacak, Irak’ı büyük bir savaş bekliyor'

Kürdistan Bölgesi’ni hedef alan İHA’ların Musul’dan havalandığını belirten Caf, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne bu saldırıların önlenmesine yönelik program önerdi. Caf Irak'ta "büyük bir savaş" çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Kendini, “Irak’ta İslami Direniş” olarak tanıtan İran destekli Şii silahlı gruplar son dönemde Kürdistan Bölgesi’ne yönelik bomba yüklü insansız hava araçları ile saldırılarını arttırdı.

Erbil Uluslararası Havalimanı yakınındaki ABD öncülüğündeki koalisyon üssü ile Harir’deki Askeri Hava Üssü’nü defalarca hedef alan grup, yıl başı akşamı da Erbil’in Pirmam kasabasındaki Peşmerge karargahını hedef almıştı.  

“Kudüs Ordusu tarafından yönetiliyorlar”

İnsansız hava araçları (İHA) uzmanı Şivan Caf Rudaw TV'de katıldığı programda, "Saldırılar ‘İslami Direniş’ grupları adıyla Nuceba Hareketi'nin bir kanadı olan Warsin grubu tarafından gerçekleştiriliyor. Bu grup, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün yönettiği Heşdi Şabi’ye bağlı 11 gruptan biri" dedi.

“Ninova ovasından havalanıyorlar”

Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırıların Ninova Ovası'ndan (Musul) gerçekleştirildiğini kaydeden Caf, “Bunlar iki grup halinde çalışıyorlar. Bir grup Bağdat’tan Anbar'daki Ayn Esad ve Bağdat'ın Yeşil Bölge'sindeki Victoria üssüne saldırılar düzenlerken ikinci grup ise ‘İsrail ve ABD güçlerinin varlığını’ iddia ederek Erbil ve Harir havalimanlarına saldırılar düzenliyor. Bu şekilde ABD’ye hedef alarak güya kendilerince Hamas'a yönelik baskıyı kırmayı amaçlıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

Şivan Caf, saldırılarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Bu savaş, İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmanın ardından garip bir şekilde değişti. Daha önce İran yapımı insansız hava araçları Suudi Arabistan’a saldırmak için kullanılıyordu. Ama artık durum farklı yöne döndü; Nuceba Hareketi, Samad 1, Samad 3, Qassif 1 ve Ababili 2 gibi silahları ABD’ye karşı kullanıyor. ‘İslami Direniş’ ismi geçmişle kıyaslanamayacak kadar bir boşluk yarattı. İslami Direniş'in kimliği belirsiz ve terörist intihar grubu olarak değerlendiriliyor. Bu grup, Heşdi Şabi milislerine yönelik baskıyı önlemek amacıyla oluşturuldu. Bu grup şimdi Murad 4 ve Murad 5 adı verilen yeni insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenliyor.

“İHA’lar İran’da üretiliyor”

Şii silahlı grupların ana silahlarından biri olan insansız hava araçları Irak'ta üretiliyor. Bu insansız hava araçlarının yedek parçaları Kudüs Gücü tarafından Çin'den ithal ediliyor. 2015'ten bu yana Bedir ve Nuceba grupları bu silahları alıyor. Özellikle Muhacir ve Ababil'i İran’dan aldılar ama artık kendi askeri sanayileri var ve insansız hava aracı üretebiliyorlar.

Irak’ta İslami Direniş’in kullandığı drone'lar Murad 4, Murad 5 ve Qassem 2K türü. Her birinin farklı özellikleri var ancak genel olarak 25 ile 150 kilometreye kadar uçabiliyorlar. Drone'lar 120 ila 200 cm uzunluğunda, oldukça hafif ve çoğunlukla fiberglastır. Küçük motor boyutlarına sahipler, hedefi 50 metreye varan hata oranı ile vurabiliyorlar. Ağırlıkları 25 ila 50 kilogram arasında değişiyor 10 ila 25 kilogram arasında mühimmat taşıyabiliyorlar.”

Caf, İHA’ların radar tarafından tespit edilemeycek şekilde karbon fiber ile donatıldığını belirterek,  “Bunlar daha pahalı çünkü radara yakalanmıyorlar, radarlar yalnızca demir ve bakır yoğunluklu bileşime sahip araçları tespit edebiliyor. Ayrıca nemden etkilenmesin dalgalar tespit edemesin diye motor pervanesi tahtadan yapılıyor” dedi.

"Kürdistan Bölgesi'ne kapsamlı siber saldırı olacak"

Bir grup hackerin geçtiğimiz günlerde İran kurumlarına siber saldırı düzenleyerek bazı verileri ortaya çıkardığını belirten Şivan Caf, “İran casus ve bombardıman olmak üzere iki tür drone kullanıyor. En tehlikelisi Muhajir 10’dur ki Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında da kullanılıyor. Muhajir 10'a uçarken ona siber saldırılarda yardım eden Ababil 4 ve Kayan 19 adlı iki drone daha destek veriyor. Kürdistan Bölgesi'ne de kapsamlı bir siber saldırı öngörülüyor. Saldırının amacı verileri ortaya çıkarmak, özellikle Irak hükümeti Kürdistan Bölgesi'ni maaşlı çalışanların verilerini saklamakla suçladığı bir süreçte, bu saldırı görünüşte politik, içerik olarak ise güvenlik amaçlı olacak” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Hükümetine de öneride bulunan Caf, “Bir takım programlar hazırlayarak, verilerin bulunduğu belirli bilgisayarların internet bağlantısını engelleyerek, verilerin çalınmasını engelleyerek bu saldırıyı önleyebilirsiniz” dedi.

'Şahıslara yönelik suikasta dikkat'

Şivan Caf, Kürdistan Bölgesi’ndeki vatandaşlar ve şahsiyetlerin de cep telefonları ile takip edilerek suikasta veya siber saldırıya uğrayabileceklerini söyledi.

Caf, "Bu siber saldırılardan en tehlikelisi, Wi-Fi üzerinden akıllı sistemlerle çalışan cep telefonlarını ve kişisel verileri kolaylıkla tespit eden boyotudur. Bu şekilde de suikast yapılabilir. Siber saldırıları ve kurumların hedef alınmasını önlemek için kullandığımız uygulamaların şifrelerini değiştirmemiz gerekiyor. İkincisi ise VPN programlarının telefonlarımızın izlenmesini ve kontrol edilmesini engellemesini sağlamak için oluşturabiliriz. Google'da paraya ile kendinize hayali bir GPS noktası kurabilir ve izlenmenizi engelleyebilirsiniz. Hükümet ve kurumlarının bunun üzerinde çalışması gerekiyor” yorumunu yaptı.

İHA’ları hedeften saptırma önerisi

Şivan Caf, binalara kurulacak RFAD adı verilen program ile insansız hava araçlarını frekans yolu ile yanıltıp hedeften uzaklaştırtılabileceğini söyledi.

Caf, “Bu programın görevi, dronun hedefi bulmasını önlemek için yön dalgalarını bozmaktır. Sistem, hedeflerinden 50 metre kadar sapabilen mevcut milislerin elindeki drone'lar için idealdir. Bu programı geliştirmek, drone saldırılarının hedefini baltalamak için harika öneri olacak” dedi.

“Irak’ta büyük bir savaş yaşanacak”

İran ve ABD'nin Irak'taki çıkarlarını belirlemek için önümüzdeki dönemde daha şiddetli biçimde karşı karşıya geleceği tahmininde bulunan Caf, “Irak’ta büyük bir savaş yaşanacak" dedi.

Caf, "Bölgede askeri hareketlilik var. Kerkük ve Musul’dan drone'larla saldırılarda bulunulmasını bekliyoruz. İran ve ABD'nin çıkarlarını çözüme kavuşturmak için saldırgan bir savaşa yönelmiş durumda" diye konuştu.

Hamas’ın İsrail’e saldırısı ve İsrail’in Gazze’de başlattığı askeri operasyonun ardından 17 Ekim'den bu yana kadar Irak’taki silahlı gruplar, Kürdistan Bölgesi'ne 50’den fazla İHA saldırısı düzenledi./Rudaw