İran Devrim Muhafızlarından Erbil saldırısına ilişkin 'çelişkili' açıklamalar

Erbil’e yönelik dün gece 10 balistik füze ile saldırı düzenleyen İran Devrim Muhafızları’ndan yapılan art arda açıklamalar birbiriyle çelişiyor. Saldırıda biri bebek 3 sivil yaşamını yitirdi, 17 sivil ise yaralandı.

İran Devrim Muhafızlarından Erbil saldırısına ilişkin 'çelişkili' açıklamalar

15 Ocak’ta(dün) saat 23.00’te Erbil’de 5’i Pêşrew Dizayi’nin evine 8 sivil hedef 10 balistik füze fırlatıldı. Saldırıda Pêşrew Dizayi, 1 yaşına girmemiş kızı Jina ve Iraklı Hristiyan Kerem Mikahil isimli iş insanı yaşaını yitirdi, 17 sivil yaralandı.

Saldırıyı İran Devrim Muhafızları üstlendi.

Saldırılara ilişkin 3 ayrı açıklama yapan İran Devrim Muhafızları her seferinde saldırılarına başka bir bahane gösterdi. Her açıklama bir önceki açıklamayla çeliştiği görüldü.

Saldırıdan kısa bir süre sonra İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları Ordusunun yazılı açıklamasını son dakika duyurdu.

Yapılan ilk açıklamada "İran'ın düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casus ve teröristlerin buluştuğu karargahlar”ın Devrim Muhafızları Ordusu'nun balistik füzeleri tarafından hedef alındığı ifade edildi.

İran Devrim Muhafızlarının ilk açıklaması

Birinci açıklamadan kısa bir süre sonra yapılan ikinci açıklamada ise İran rejimine karşı faaliyet yürüten “küçük gruplar”ın üslerinin hedef alındığı ifade ediliyor. İran İslam Cumhuriyeti literatüründe, Rojhılatlı partilerden “küçük gruplar” olarak bahsediliyor.

Art arda iki açıklamada yer alan  "İran'a karşı terörist grupların buluşma yeri" ibaresi kaldırılarak yerine "İran milletini hedef alan terör örgütleri" ifadesi kullanıldı. İkinci açıklamada ise Kürdistan Bölgesi'nden bahsedilmediği görüldü.

İran Devrim Muhafızlarının ikinci açıklaması

İran Devrim Muhafızları Ordusu son açıklamasında ise “Siyonist rejimin (Mossad) ana istihbarat üslerinin buluşma yerlerinin” hedef alındığı belirtiliyor.

Füzeler Kirmanşan’dan ateşlendi

İran Devrim Muhafızlarına göre Erbil’e yönelik saldırı füzeleri ve bomba yüklü intihar droneları Rojhılat’ın Kirmanşan Eyaletine bağlı Wemince köyünden  ateşlendi.

Wermince köyü Kirmanşan ile Kameran kentleri arasında yer alan bir Kürd köyü. Bölge halkının bildirdiğine göre atılan füzeler ile droneların sesi çok net şekilde duyuluyordu.

 Suriye’de öldürülen İranlı komutan ve son patlamalara vurgu

İran resmi haber ajansı IRNA, sondakika olarak verdiği  Devrim Muhafızları Ordusunun  ilk açıklamasında "İran'ın düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casus ve teröristlerin karargahları, gece yarısı Devrim Muhafızları Ordusu'nun balistik füzeleri tarafından hedef alınarak imha edildi” denildi.

Devrim Muhafızları Ordusu konuyla ilgili yayımladığı ikinci yazılı açıklamasında, "Son dönemdeki terör saldırılarıyla bağlantılı liderlerin ve kilit unsurların toplanma yerleri, özellikle Suriye'de işgal altındaki bölgelerdeki IŞİD terör örgütü tespit edilerek bir dizi balistik füze fırlatılarak imha edildi" ifadelerine yer verildi.

İran Devrim Muhafızlarının üçüncüsü açıklaması

Açıklamada, IŞİD’in üstlendiği Kirman'daki canlı bomba saldırısı, Sistan-Beluçistan Vilayetine bağlı Rask kentinde güvenlik güçlerine hedef alan 11 İran askerinin öldüğü saldırı ile Suriye'de Devrim Muhafızları Ordusunun üst düzey komutanlarından Razi Musevi'nin öldürüldüğü saldırılara işaret edildi. Ve İran karşıtı “küçük gruplar” denilerek Rojhılatlı partilere vurgu yapıldı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan üçüncü açıklamada ise, Suriye topraklarındaki IŞİD’e ait hedeflerin yanı sıra Erbil kentinde “İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahının” balistik füzelerle hedef alındığı iddia edildi.

İran 7 kez füzeli saldırı düzenledi

Devrim Muhafızlarının 2017'den bu yana Kürdistan Bölgesi, Irak ve Suriye'deki hedeflere düzenlediği yedinci füzeli saldırısı.

İlk saldırı 2017 yılında IŞİD'in İran Parlamentosuna saldırmasının ardından Devrim Muhafızları'nın Suriye'nin Deyrizor bölgesindeki IŞİD üslerine bir dizi füze fırlatmasıydı.

İkinci füzeli saldırı 2018'de Erbil’in Koye ilçesi yakınlarındaki Rojhılatlı Kürdistan  Demokrat Parti üslerine düzenlenen ikinci füze saldırısında çok sayıda üst düzey yönetici ve parti üyesi hayatını kaybetti.

2018 sonbaharında Sünni Arapların yaşadığı İran’ın Ahvaz kentinde bir askeri geçit törenine saldırı düzenlendi ve buna misilleme olarak Devrim Muhafızları, Suriye'nin doğu Fırat Nehri'nde IŞİD'e yeniden saldırdı.

08 Ocak 2020 tarihinde, Devrim Muhafızları Kudüs Kolordu Komutanı Kasım Süleymani ve Irak'ta Haşdi Şabi lideri Ebu Mehdi el-Muhendis'in öldürülmesinden sadece birkaç gün sonra Devrim Muhafızları, Irak’ın Enbar vilayetindeki ABD’nin Ayn el-Esad askeri üssünü füzelerle vurdu. Saldırı Kirmanşan yakınlarında gerçekleşti.

5 Mart 2022'de Kürd iş insanı Şeyh Baz'ın Erbil'deki evi İran tarafından füzelerle hedef alındı.

2023 yılında Devrim Muhafızları, Koya, Erbil ve Süleymaniye yakınındaki Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) partilerin ailelerinin kaldığı sivil kamplar ile bazı parti üslerine büyük bir füze saldırısı düzenledi. /Rudaw