İngiliz Büyükelçi: 'Neçirvan Barzani herkesin ihtiyacı olabilecek bir diplomat'

İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Stephen Hickey, Erbil’de dün gerçekleşen drone’lu saldırıyı kınayarak, bu tür saldırıların Irak’ın güvenliğini de büyük zarar verdiğini söyledi. Hickey, Başkan Neçirvan Barzani’nin de son yıllarda “örnek bir diplomat” olarak Kürdistan Bölgesi’ni uluslararası alanda başarıyla temsil ettiğini söyledi.

İngiliz Büyükelçi: 'Neçirvan Barzani herkesin ihtiyacı olabilecek bir diplomat'

Rûdaw TV’de yayınlanan 16:00 bültenine katılan İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Stephen Hickey, dün Erbil’de ABD Konsolosluğu’nun bulunduğu bölgeye yönelik dron’lu saldırıyı kınadı.

Bu tür saldırıların Irak’ın güvenliğine büyük zarar verdiğini vurgulayan Hickey, Irak hükumetinin saldırıların önlenmesi, sorumluların bulunup yargılanması için pratik adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Sadırılar konusunda Heşdi Şabi gruplarına dikkat çeken Büyükelçi Hickey, Irak’ın komşularının, özellikle de “istikrarlı bir Irak istiyoruz” diyen İran’ın Irak’taki milis gruplara olan desteği kesmesi gerektiğini söyledi.

“IŞİD’e karşı savaşta Irak ordusu ve Peşmergeye yardımda bulunduk. Yoğunlaşmamızı bu konuya verdik ancak milis grupların güvenliği tehdit eden faaliyetleri de bizi endişelendiriyor” diyen Stephen Hickey, “Biz geçmişte de Irak hükumetinin kontrolü dışında bulunan milis gruplarının İran tarafından direk veya dolaylı yollardan desteklendiğini biliyoruz. IŞİD savaşında rol aldıklarını da biliyoruz. Fakat şimdi bu grupların desteklenmesinin hiçbir gerekçesi yoktur. Umarım Irak’ın tüm komşuları da ülkenin güvenlik ve istikrarına yardımcı olur” dedi.

“Kürdistan’ın doğasına hayran kaldım”

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin sahip olduğu güçlü potansiyel ile yaşanan zorlukların üstesinden gelebileceğine inandığını dile getiren İngiliz Büyükelçi, gelecek için de ümitli olduğunu belirtti.

“Kürdistan Bölgesi’nde bir çok yeri gezdim. Gerçekten Kürdistan’ın doğasına hayran kaldım” diyen Hickey, “Kürt halkını çok seviyorum. Gezdiğim tüm yerler çok ilgi çekici yerlerdi. Dağlık bölgelere gittim. Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile köylere, kırsal kesimlere gitme şansım oldu. Başkan Neçirvan Barzani ile gezi imkanım oldu. Birlikte Barzan’da nehirde yüzdük” dedi.

“Neçirvan Barzani dikkat çeken bir diplomat”

Hickey, ““Neçirvan Barzani ile ziyaretiniz nasıl geçti” sorusuna, “Başkan Neçirvan Barzani benim için dikkat çeken bir diplomat. Birlikte Barzan bölgesine çok güzel bir gezi yaptık. Bu bölgeyi görmek bana büyük mutluluk verdi. Ama aynı zamanda bölgenin tarihini ve yakın geçmişte yaşadıkları büyük acıları da öğrenmek beni şok etti. Fakat şunu dile getirmek istiyorum; Neçirvan Barzani ileride hepimizin ihtiyacı olabilecek bir diplomat. Kendisi bize bir çok konuda yardımcı oldu” dedi.

İngiliz Büyükelçi, “Peki hangi yemekleri beğendiniz” sorusuna, “Dolma, içli köfte ve kebabı çok beğendim” dedi.  

Görevinin bitmesine az bir süre kaldığını hatırlatan Stephen Hickey, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yaşadıklarını asla unutmayacağını söyledi.

İngiltere ile Kürdistan Bölgesi arasında dostluk ilişkileri bulunduğuna dikkat çeken Hickey, 5 Nisan 1991 tarihinde Güney Kürdistan’da uçuşa yasak bölge ilan edilmesine yol açan BM Güvenlik Konseyi’nin 688 sayılı kararının almasında dönemin İngiltere Başbakanı Sir John Major’un rölüne dikkat çekti.

Kürt bakan Nedim Zehawi’nin İngiltere’de koronavirüs aşılarından sorumlu devlet bakanı olduğunu anımsatan İngiliz Büyükelçi, “Aramızdaki dostluk ilişkilerinden dolayı mutlu oldum. Erbil’de, Duhok’ta, Süleymaniye’de sıcak karşılandım. Umarım bu dostluk ebediyen sürer” dedi.

/ Rudaw