Kürdistan Bölgesi heyeti Bağdat’a gidiyor

Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nden bir heyetin, Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasındaki bir dizi mali konuyu görüşmek üzere önümüzdeki ayın başında Bağdat'ı ziyaret etmeyi planladığı bildirildi.

Kürdistan Bölgesi heyeti Bağdat’a gidiyor
Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu’ndan bir yetkili, "İki taraf arasındaki mali konuların netleştirilmesinin yanı sıra, bütçe yasasında yapılacak değişiklik temelinde çözülmemiş sorunlar ele alınacak" dedi.
 
Rûdaw ajansının aktardığına göre heyet, Irak Başbakanı Şiya Sudani ve diğer bazı hükümet yetkilileriyle bir araya gelecek ve bu, özellikle Irak Hükümeti’nin 2023 bütçe kanununda uygulanacak değişiklikleri tartıştığı bir dönemde, muhtemelen belirleyici bir toplantı olacak.
 
Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu üyesi Muayin Kazımi, Kürdistan Bölgesi Yönetimi ile Irak Hükümeti arasında, petrol ihracatının askıya alınması, yurt içi ve petrol dışı gelirlerin devredilmemesi de dahil olmak üzere bir dizi mali yükümlülük ile çalışanların maaşlarının ödenememesi konularının görüşüleceğini söyledi.
 
12 Haziran'da Irak parlamentosundan geçen genel bütçe kanununa göre Irak bütçesi 198,9 trilyon dinar olarak belirlendi. Kürdistan Bölgesi'nin bütçeden payı ise 16 trilyon dinarın üzerinde.
 
Irak Hükümeti, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne maaşların ödenmesi için üç kez bütçe payından mahsup edilmek üzere 700 milyar dinar gönderdi. 2023’ün bitmesine bir haftadan az bir süre kaldı ancak Kürdistan Bölgesi çalışanları hala ekim, kasım ve aralık ayı maaşlarını alabilmiş değil.