Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Abdullah: Kerkük'teki mevkilerin yüzde 70'i Kürtlerden alındı

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Kerkük'teki taraflarla yaptığı anlaşmanın kanunla düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Abdullah: Kerkük'teki mevkilerin yüzde 70'i Kürtlerden alındı

Şaxewan Abdullah, bugün (28 Ağustos 2024) gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Kerkük'teki makamların yüzde 70'i Kürtlerin elinden alındı, sadece polis komutanlığı makamı Kürtlerin elinde bulunuyor.” dedi.

Kerkük'te hiçbir tarafın tek başına makam dağıtma hakkı olmadığını savunan Şaxewan Abdullah, YNK’nin Kerkük'teki taraflarla yaptığı anlaşmanın kanunla düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kerkük İl Meclisinin 5 YNK, 3 Arap ve 1 Hristiyan üyesi 10 Ağustos'ta Bağdat'taki Reşid Otel'de toplanarak valilik ve meclis başkanlığı için oylama yapmıştı.

Toplantı kapsamında yapılan oylamada YNK'li Rebwar Taha valilik görevine seçilirken, il meclisi başkanlığına Araplardan Muhammed Hafız getirilmişti.

Kerkük Meclisindeki Türkmenler, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve 3 Arap üye oylamayı boykot ederek toplantıya katılmamıştı.

Bunun üzerine Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük’te yerel yönetimin kurulması için YNK'nin Bağdat’taki toplantısına katılmayı reddettikten sonra “şiddetli medya saldırısı” ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, Federal Mahkeme ve İdare Mahkemesine şikayette bulunduklarını açıklamış ve 13 Ağustos'ta toplu gösteri düzenlemişti. /K24