Irak Parlamento Başkanı: Irak'ı parçalama amaçlı projeler kabul edilemez

Irak Parlamento Başkanı: Irak'ı parçalama amaçlı projeler kabul edilemez

Irak ve Kürdistan'ın güneyinde referandum tartışmaları devam ediyor. Son olarak Irak Parlementosu Başkanı Selim Cuburi, 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumuna ilişkin, “Herhangi bir vilayetin referandum talebine karşı çıkmayız ancak bu anayasaya dönülerek yapılmalı. Irak'ı parçalamak amaçlı herhangi proje kabul edilemez." dedi.  

Selim Cuburi, Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Eylül ayında yapılması öngörülen yerel seçimlere değinerek, "Bu seçimlerin söz konusu tarihte yapılması pratik olarak imkansız hale geldi. Ancak genel seçimler Nisan 2018'de gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.

Cuburi, Irak'ta IŞİD’in saldırıları nedeniyle evlerine terk ederek kamplarda yaşayan sığınmacıların geri dönmesinin esas talepleri arasında olduğunu dile getirdi.

Bu kişilerin bir bölümünün silahlı gruplarca evlerine dönmesinin engellendiğini vurgulayan Cuburi, "Bazı silahlı gruplar bu insanlara evlerine geri dönmesi karşılığında fidye talebinde bulunuyor" diye konuştu.

Parlamento Başkanı Cuburi, Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumuna da değindi. Cuburi, "Herhangi bir vilayetin referandum talebine karşı çıkmayız ancak bu anayasaya dönülerek yapılmalı. Irak'ı parçalamak amaçlı herhangi proje kabul edilemez." dedi.