Ahmet Türk: Bağımsızlık kararı verilirken etraflıca düşünmek gerekir

Ahmet Türk: Bağımsızlık kararı verilirken etraflıca düşünmek gerekir

Kuzey Kürt siyasetinde en uzun süre milletvekilliği yapmış kişilerden biri olan ve en son Mardin Büyükşehir belediye başkanı iken görevinden alınarak yerine kayyım atanan Ahmet Türk, bağımsızlık referandumuna dair Peyamakurd haber sitesinin sorularını yanıtladı.

Ahmet Türk, Kürdistan'ın güneyinde 25 Eylül'de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumuna ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, ihtiyatlı hareket edilmesi uyarısında bulundu. Türk "Elbette ki Kürtlerin hakkıdır bir devlete sahip olmak, her halk gibi bir devlete sahip olmak onlarında hakkıdır. Ama bu kararı verirken, gerçekten çok ciddi bir fikir alışverişin de bulunmak lazım. Yani ordaki siyasi partilerle, sivil toplum örgütleriyle, üniversitelerle, akademisyenlerle geniş bir araştırma yapmak gerekiyor, bunun sonucu neyi getirir neyi götürür bunun hesabını yapmak gerekiyor." dedi.

Türk, röportajın devamında uyarısını tekrarlayarak şöyle konuştu: "Bir hak olmasına rağmen, olması gereken bir durum olmasına rağmen, bu referandum sürecinin çok iyi hesaplanması gerekiyor. Çünkü bir tarafta İŞİD, yarın Suriye’nin geleceği ne olacak, Bağdat’ın tavrı ne olacak bütün bunları hesaplamak gerekiyor."

Referandumun karar sürecine ilişkin olarak Türk "Keşke meclis açık olsaydı, bir meclis kararı ile olsaydı. Yani bir hükümetin değil, bir meclisin kararı ile. Çünkü biz demokrasiyi içselleştirmek zorundayız, demokrasi olmadan hiçbir şey olmuyor." dedi.

Kürdistan'ın kuzeyindeki Kürt partilerinin referandum tavrına yönelik ise "Bizim oradaki iç işlerine karışma gibi bir hakkımız yok, bu doğru da olmaz. Ama bizim sonuçta bir diyalog içinde olmamız gerekiyor, düşüncelerimizi almak isterlerse buna seviniriz, katkı sunma imkânımız olursa seviniriz. Böyle tarihi bir olay, tarihi bir karar durumunda, Kürtler ne diyor, ne düşünüyor. Oradaki bu referandumu yürütenler, bütün bu Kürtlerin farklı cephelerinin fikirlerini almasın da yarar var." ifadelerini kullandı.