KDP'li yetkili: Musul'da durum kritik!

KDP'li yetkili: Musul'da durum kritik!

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sorumlu Ali Xelil, Musul’da karmaşa halinin hakim olduğunu ve çözüm bulunamaması halinde durumun daha da kritik hale geleceği uyarısında bulundu.

Irak İçişleri Bakanı Osman el Ganimi iki gün önce Musul’a giderek kentin içinde bulunduğu durumu yerinde görmüştü.

KDP’nin resmi sayfasına konuşan KDP Musul Sorumlu Ali Xelil, “Musul’da karmaşa hakim. Bir çözüm bulunmazsa durum daha da kritik hale gelecek. Çünkü kentte şu sıralar IŞİD’in hareketliliği söz konusu. Bu da bütün Irak için tehlike oluşturuyor sadece Musul için değil. Musul’da durumun kontrolden çıkmasının en büyük sebebi, kentin Bağdat tarafından ihmal edilmesidir” dedi.

Kentteki mevcut bazı güvenlik birimlerinin sorunun asıl kaynağı olduğunu vurgulayan KDP’li yetkili, “Irak hükümeti ve İçişleri Bakanı bu sorunu çözmeli” diye konuştu.

Ali Xelil, Musul halkının; can güvenliğinin bulunmaması, temel yaşam ihtiyaçları ve altyapı yoksunluğu nedeniyle tehlikede olduğunu belirterek, “Bu durumdan endişeliyiz. Vatandaşlarımızın can güvenliği tehlikede. Kentte güvenlik sorunu var ve bu ciddi bir tehdit” diye konuştu.

10 Haziran 2014’te Musul’a saldıran IŞİD, Iraklı güçlerin direniş göstermeden kaçmasıyla kısa sürede kontrolü ele geçirdi.

Iraklı güçler, Peşmerge ve Uluslar arası Koalisyon’un hava desteğiyle düzenlenen operasyon neticesinde 10 Temmuz 2017’de işgalden kurtarıldı. Dönemin Irak Başbakanı Haydar Abadi, Musul’a giderek kent merkezinde bu gelişmeyi ilan etti.