Başbakan Barzani: Enerjimiz tüm dünyanın ihtiyacını karşılayacak düzeyde

Dünya Hükümet Zirvesi kapsamında diplomatik temaslarını sürdüren Başbakan Mesrur Barzani, “Enerji kapasitemiz sadece bölge için değil, Avrupa hatta tüm dünyanın ihtiyacını karşılayacak seviyede” dedi.

Başbakan Barzani: Enerjimiz tüm dünyanın ihtiyacını karşılayacak düzeyde

Küresel Enerji Forumu ve Dünya Hükümet Zirvesi çerçevesinde Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bulunan Başbakan Mesrur Barzani, “Enerjinin Geleceği ve Petrol Sonrası Dönem” temalı panelde konuştu.

Başbakan Mesrur Barzani, Erbil’e yönelik füze saldırılarının kendileri için mağduriyet yarattığını belirterek saldırı için herhangi bir yasal dayanak olmadığını belirtti:

 “Bir iş adamının evini hedef aldılar ve gerekçe bulmak için de İsrail’in bir üssünü vurduklarını söylediler. Bu doğru olmamakla birlikte İsrail bu saldırının bir parçası değildi.

Bölgemizde çok fazla müdahaleye maruz kalıyoruz. Bu bizim için her zaman tehlikeli bir durum oldu ve farklı tarafların mağduru olduk.”

“Erbil’e saldırı baskı yaratma amaçlı”

Başkent Erbil’e yönelik füze saldırılarının Irak’taki hükümet kurma çalışmaları ile ilgili olduğunu kaydeden Başbakan, “Saldırı gerekçelerinin asılsız olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Saldırılar Irak’ta hükümetin kurulması için oluşturulan ittifakı bozmak için siyasi bir baskı oluşturmak amacıyla yapıldı. Irak’ta siyasi taraflar üzerindeki baskılarını arttırmaya çalışıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

“Enerjimiz tüm dünyanın ihtiyacını karşılayacak düzeyde”

Konuşmasında Kürdistan Bölgesi’nin enerji potansiyeline değinen Başbakan şu sözleri kaydetti:

“Enerji kapasitemiz sadece bölge için değil, Avrupa hatta tüm dünyanın ihtiyacını karşılayacak seviyede.

Petrol ve gaz kaynaklarımızı arttırma yönünde çalışmalarımız sürecek ve bu sektörü daha fazla geliştirmeyi amaçlıyoruz. Elbette bu çerçeve İran’ın çıkarlarına uymayabilir. Son dönemde yaşanan savaş nedeniyle dünyada ortaya çıkan enerji boşluğunu az çok doldurmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Kürdistan Bölgesi’nin ABD ile ilişkilerine dair soru üzerine ise Başbakan Mesrur Barzani, şu ifadeleri kullandı:

“ABD, Ortadoğu'da ve Kürdistan'da güvenilir bir dost oldu. Terörle mücadele de dahil olmak üzere zor yıllar boyunca bize destek oldu.

Bizi desteklemeye devam etmesini istiyor ve ABD'nin bu bölgede ilişkilerimizi karşılıklı saygı ve çıkar temelinde geliştirmekle ilgilenen birçok dostu olduğunu anlamalarını umuyoruz.”