Bakanlar kurulundan açıklama: Federal hükümetin mazereti kalmadı

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, Irak hükümetine, bütçe kanununda yapılacak değişikliklerle ilgili tasarıyı bir an önce onaylamak üzere parlamentoya göndermesi çağrısında bulundu.

Bakanlar kurulundan açıklama: Federal hükümetin mazereti kalmadı

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında bugün haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin de hazır bulunduğu toplantının başlangıcında Başbakan Mesrur Barzani’nin 15-19 Ocak tarihlerinde İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda gerçekleştirilen temasları hakkında kabineyi bilgilendirdi.

Davos zirvesinin dünyadaki en önemli toplantılardan biri olduğuna dikkat çeken Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin bu tür toplantılara katılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Davos’ta çok sayıda Kürdistanlı yatırımcının katılımı ile “Kürdistan Evi”ni açtıklarını aktaran Başbakan Barzani, Kürdistan’daki özel sektör ile yerli ve yabancı yatırımcılar arasında ekonomik, ticari ilişkiler oluşturmak, Kürdistan Bölgesi'nde yatırım sürecini geliştirmek, güçlü bir ekonomik altyapı oluşturmak ve daha fazla iş fırsatı yaratmak amacıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı.

Kürdistan Bölgesi’nin güvenliği meselesi Davos’ta gündeme geldi

Başbakan Barzani, dünyanın değişik ülkelerinden üst düzey yetkililer yaptıkları toplantıların ana gündemlerinden birinin Kürdistan Bölgesi'nin güvenlik ve istikrarının öneminin yanı sıra Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırıların sonlandırılması olduğunu belirtti.

Barzani, Kürdistan Bölgesi'nde sivillere yönelik haksız saldırılar yapılırken uluslararası toplumun bölgeye büyük ilgi gösterdiğini vurguladı ve Bakanlar Kurulu adına İran’ın Erbil’e yönelik saldırısında hayatını kaybeden Kürd iş insanı Peşrew Dizayi ile diğer kurbanların ailelerine başsağlığı diledi.

Irak hükümeti ve federal bütçe yasası

Toplantıda Doğal Kaynaklar Bakan Vekili Kemal Muhammed Salih ve ilgili bakanlar, Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payı, çalışanların maaşları ile ilgili Badat’ta yaşanan gecikme, Kürdistan petrolünün üretim maliyetlerine ilişkin federal hükümetle yapılan müzakereler hakkında sunum yaptı.

Bağdat’la müzakere heyeti ve ilgili bakanlar, Kürdistan Bölgesi'nin bütçe anlaşmasında üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini vurguladı. Heyet bütçe kanununda değişiklikle ilgili önerilerini Bağdat’a sunduklarını, mevcut federal bütçe kanununda mali yetkilerin tahsis edilen bütçe takvimlerine göre Kürdistan Bölgesi’ne aktarılmasını engelleyen tüm engellerin kaldırılması gerektiğine dikkati çekti. Heyet ayrıca, Irak Bakanlar Kurulu’nun 14 Ocak’ta Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını gönderme kararı aldığını hatırlatarak, üzerinden 17 gün geçmesine rağmen kararın uygulanmadığını hatırlattı.

Bakanlar Kurulu, gecikme ve mazeretler nedeniyle uzun süredir Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların maaşlarının geciktirildiğini, Irak Maliye Bakanlığı'nın Federal Bakanlar Kurulu'nun kararını bir an önce uygulaması gerektiğini vurguladı.

Kurul ayrıca, Kürdistan Bölgesi hükümetinin üzerine düşen tüm yükümlülükleri fazlasıyla yerine getirdiğini, bütçe yasanda yapılacak değişikliklerin geciktirilmesi için federal hükümetin hiç bir mazereti kalmadığına dikkati çekti.