Iraklılar Hz. Zekariya Bayramını kutluyor

Irak'ta, Hazreti Zekeriya bayramının hazırlıkları yaklaşık bir hafta öncesinden başladı. Pazarlarda dolaşan satıcılar bayram süresince kullanılacak küçük davullardan tepsilere ve tatlı çeşitlerine kadar ellerinde bulunan malzemeleri satışa çıkardı.

Iraklılar Hz. Zekariya Bayramını kutluyor

Tepsilerin ortasına, güllerle süslenmiş mum ve kına konuluyor. Tepsilerin yanına içlerinde portakal dalı bulunan, erkek ve kadınlara özel buhurdanlıklar bırakılıyor. Anneler, çocuklarıyla birlikte tepsilerin etrafında dönerek, davul ve def eşliğinde "Ya Zekeriya" diye başlayan ezgiler söylüyor.

Hz. Zekeriya Yeni Ahit ve Kur'an'da adı geçen Yahudi din büyüğüdür. Hristiyanlıkta din büyüğü, İslamiyet’te ise peygamber olarak görülür ve her iki dine göre de Yahya'nın babasıdır.

Iraklılar, Hz. Zekeriya Bayramı'nın hikâyesini şöyle anlatıyor:

"99 yaşına gelmiş olan Hz. Zekeriya, eşi kısır olduğu halde Rabbinden kendisine bir evlat ihsan etmesini ister. Allah da kulunun bu isteğine icabet eder ve ona Yahya isminde bir oğul verir. İşte bu mucize kısır kadınlar için bir ümit ışığıdır. Iraklı kadınlar da bugünde adak adayıp tepsideki mumları yakıyor ve Allah'tan kendilerine evlat bahşetmesini diliyor."

Irak’taki inanışa göre çocuk sahibi olamayan kadınlar Hazreti Zekeriya bayramı gelince adakta bulunur ve Allah'tan kendilerine bir evlat ihsan etmesini isterler.

Adakta bulunacak kadınların tatlı, meyve ve meşhur Irak yemekleriyle dolu bir tepsi hazırlamaları gerekir. Mumlar yakılır, dualar edilir ve sonrasında tepsinin içerisindeki yiyecekler komşulara dağıtılır.

Bu bayram süresince Iraklılar Ramazan orucuna benzer bir oruç tutuyor.

Hazreti Zekeriya orucu adıyla bilinen bu ibadeti eda edebilmek için adak adayan kadınlar bir gün boyunca yemek yemiyor ve konuşmuyor.

Böylelikle, susma orucu tutan Hazreti Meryem'i örnek alıyorlar.

Ayrıca, "Allah'ın isteklerini kabul etmesi için" Kur'an-ı Kerim'deki Al-i İmran ve Meryem surelerinden ayetler okuyorlar.

Geleneksel Hz. Zekeriya Bayramı kutlamaları, her sene Hicri takvime göre Şaban ayının ilk Pazar gecesi kutlanıyor.

*AA tarafından 2012'de yayınlanan haberden alınmıştır. /Rudaw