İran Kürt din adamını idama mahkum etti

İran yargısı Bokan'ın önde gelen Kürt din adamı Muhammed Khezrnejad’ı Jin, Jiyan, Azadi (Kadın, Yaşam, Özgürlük)eylemlerine katıldığı iddiasıyla ölüm cezasına çarptırdı.

İran Kürt din adamını idama mahkum etti

Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nün aktardığına göre 45 yaşındaki din adamına "ülkenin toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına zarar vermek" iddiasıyla  idam "Rejim karşıtı propaganda" iddiasıyla 15 yıl hapis cezası verildi.

Karar, Yargıç Reza Najafzadeh başkanlığındaki İran İslam Devrim Mahkemesi'nin Urmiye'deki üçüncü şubesi tarafından verildi.

Muhammed Khezrnejad'ın video konferans yoluyla yürütülen duruşmasında, onun hukuki temsil hakkından mahrum bırakıldığı görüldü.

Ailesine yakın kaynaklar, kararın yalnızca İran İstihbarat Bakanlığı'ndan gelen raporlara dayandığını ve din adamının savunmasını sunma fırsatının bulunmadığını belirtildi.

Tutuklanması, Bokan Eftekhari Camii'nde Jin, Jiyan ve Azadi  gösterilerinde yaşamını yitiren Asad Rahimi'nin anma töreninde yaptığı konuşmadan kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Muhammed Khezrnejad konuşmasında İran hükümetinin protestoları ele almasını eleştirerek daha sonra tutuklanmasına ve yasal zulme uğramasına yol açtı.