Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı: Petrol üretmeye ve satmaya devam edeceğiz
Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Irak Devlet Petrol Pazarlama Teşkilatı'nı (SOMO) şirketini sert bir şekilde eleştirerek şirketin son hamlesinin Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasındaki diyaloğu olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Bakanlık, Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nin petrol üretmeye ve satmaya devam edeceğini belirtti.
Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, "Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak Devlet Petrol Pazarlama Teşkilatı'nı (SOMO), Kürdistan Bölgesi’ndeki ham petrol alıcı ve iş insanlarını tehdit eden mektubu nedeniyle şiddetle kınıyor” dedi.
Bakanlık, “SOMO'dan yapılan açıklama, söz konusu teşkilatı siyasi bir oyunun parçası olarak yaydığı yanlış bilgi kuyusuna bir taş daha attı. SOMO Bağdat'taki bazı siyasi grupların Irak Federal Anayasasına saldırmak için başlattığı savaşın bir parçası oldu. Ayrıca açıklama, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Federal Hükümet arasındaki iyi niyetli diyaloğu baltalamayı amaçlıyor. Irak'ın enerji ve doğal kaynaklarından elde edilen gelirlerin Federal Anayasaya uygun olarak ortaklaşa yönetilmesinin planlanması, halen taraflar arasında yürütülen diyaloğun temel amaçlarından biridir” ifadelerini kullandı.
Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı, SOMO'nun mektubunun Irak Federal Yüksek Mahkemesi'ni etkileyen birkaç avukatın görüşünü içerdiğini belirterek şöyle devam etti:
“Fakat Irak'ta Federal Yüksek Mahkeme yok, kararları da yok. Çünkü bugüne kadar anayasaya göre mahkeme kurulmamıştır. Bu nedenle, Bağdat mahkemesi Federal Yüksek Mahkeme değildir ve üyelerinin görüşlerinin ne Irak'ta ne de başka bir yerde yasal bir karşılığı yoktur. SOMO ve diğerlerinin Bağdat'ta yapmak istediği şey mevcut durumu başka türlü tasvir etmek ve yanıltmaktır. Bu kandırmaca federal anayasayı çiğniyor ve Irak Cumhuriyetini tehdit ediyor. Federal anayasaya yönelik bu siyasi saldırı, merkezi yönetimine geri dönüş arzusundan kaynaklanıyor.
Irak Anayasası'nın 92. Maddesi, Irak Parlamentosu'nun, Federal Yüksek Mahkeme'nin oluşumuna karar verebilmesi için, 3 üyeden 2'sinin ilgili yasanın çıkarılması için oy kullanmasını şart koşuyor. Yasa henüz kabul edilmedi, bu nedenle Irak'ın anayasaya dayanan bir Federal Yüksek Mahkemesi yok. 15 Şubat 2022'de görüş bildiren bir grup hukukçu da anayasal yetkiye sahip değil.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti bu kararı kabul etmedi ve karara karşı sessiz de kalmayacak. 15 Şubat 2022'de "Federal yüksek Mahkeme”nin kararını verdiği gün, Kürdistan Bölgesi Yönetimi bu kararı yasa dışı, anayasaya aykırı ve hukuk dışı olarak nitelendirdi. 28 Şubat 2022'de Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Kürdistan Parlamento Başkanlığı ve Kürdistan Bölgesi Yargı Konseyi tarafından ortak açıklama yapıldı. Açıklama Kürdistan Bölgesi Başkanlığı tarafından da desteklendi. "Federal Yüksek Mahkemesi”nin kararı hukuka aykırı olarak nitelendirildi ve anayasanın 92. maddesine göre bir Federal Yüksek Mahkeme kurulması istendi. Mart ayında da benzer açıklamalar yapıldı.
Ne SOMO ne de Irak'taki başka bir sözcü, sözde Federal Yüksek Mahkemeyi haklı çıkarmaya çalışmadı. Bunun nedeni, mahkemenin açıkça anayasaya aykırı olmasıdır. Bu eksiklik Irak'ta biliniyor, ancak Irak dışında fazla anlaşılmıyor.
Ortaya atılan argümanları göz önüne alındığında, Bağdat'ın stratejisinin yeni bir hikaye uydurmak olduğu görülüyor.
Bağdat'tan gelen bu tür açıklamaları ve tehditleri herkes anlamalı ve reddetmelidir. Gerçek, açık ve net şekilde Irak Federal Anayasasında yer almaktadır."