Kürdistan Parlamentosu için seçim süreci resmen başladı

Irak Yüksek Bağımsız Seçim Komisyonu, Kürdistan Parlamentosu seçim kampanyasının yarın (Çarşamba) başlayacağını duyurdu.

Kürdistan Parlamentosu için seçim süreci resmen başladı

Komisyon Başkanı Ömer Ahmed, düzenlediği basın toplantısında seçim sürecinin hazırlıkları, kampanya dönemi ve aday listeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Ahmed, Kürdistan Parlamentosu için seçim kampanyasının 25 Eylül’de başlayacağını ve 15 Ekim'e kadar devam edeceğini belirtti.

Bugün gerçekleştirilen Bağımsız Seçim Komisyonu toplantısında, seçime katılacak siyasi partilerin aday listeleri ile koalisyon başvuruları onaylandı.

Kampanya sürecinin gece yarısı saat 12:00'de başlayacağını ifade eden Ahmed, kampanyanın 15 Ekim 2024 saat 12:00'de sona ereceğini duyurdu.

Ahmed, komisyonun değerlendirme aşaması sonucunda 136 aday listesinin onaylandığını ve toplamda 1191 adayın başvurusunun kabul edildiğini açıkladı.

Bu adaylardan 823'ünün erkek, 368'inin ise kadın olduğunu ekledi. Ayrıca Kürdistan Bölgesi'ndeki bileşenlerin kota sistemi dışında seçimlere katılacak 38 aday bulunuyor.

Seçimlerin tarafsız ve adil bir şekilde gerçekleşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan Ömer Ahmed, kampanya sürecinde yasal kuralların ihlal edilmemesi için gerekli önlemlerin alınacağını da belirtti.

Bağımsız Seçim Komisyonu Erbil Ofisi Başkanı Merwan Muhammed ise Rûdaw’a yaptığı açıklamada, 20 Ekim'de yapılacak seçimler için yarın başlayacak kampanya sürecinin yasal çerçeveler dahilinde ilerlemesini beklediklerini söyledi.

Muhammed, kampanya sürecinde kuralları ihlal edenler hakkında yasal işlemlerin başlatılacağını da ekledi.