KYB kongreye gidiyor: Ayrılanların akibeti ne olacak?

KYB’de 27 Eylül 2023’te gerçekleştirilmesi planlanan kongre için hazırlıklar sürüyor. KYB eski Eşbaşkanı Lahor Şeyh Cengi’nin ağabeyi Aras Şeyh Cengi, önümüzdeki ay yapılması planlanan kongreyi “KYB’nin ölümü” diye tanımlayarak asıl amacın Bahfıl Talabani’yi başkan yaptırmak olduğunu söyledi.

KYB kongreye gidiyor: Ayrılanların akibeti ne olacak?

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB), 27 Eylül 2023’te 5’inci kongresini gerçekleştirmesi bekleniyor. 1975’te kurulan parti şu ana kadar 4 kongre, 2 konferans ve 5 plenum gerçekleştirebildi.

En son 2021’te yapılan kongrede parti başkanlık sisteminden eşbaşkanlık modeline geçilmiş ancak geçtiğimiz yıl temmuz ayında eşbaşkanlar Bafıl Talabani ile Lahor Şeyh Cengi arasında yaşanan çekişmelerden dolayı defakto olarak Lahor Şeyh Cengi görevinden uzaklaştırılarak parti kendi içersinden iki kanada ayrılmıştı.

KYB’li Aras Şeyh Cengi, önümüzdeki ay yapılması planlanan kongreyle KYB’ye “Fatiha okunacağını” vurgulayarak, “Kongreye katılmayacağım çünkü hiçbir meşruyeti yoktur” dedi.

Kongrenin “oldu bittiye getirilmek istendiğine” dikkat çeken Şeyh Cengi, “Kongre için en azından bir kaç ay öncesinden hazırlık yapılması gerekiyordu. Şimdiden Başkanlık Kurulu üyelerinin listesi hazır, kongreye katılmayacakları ve çıkmasını istemedikleri isimleri bile şimdiden ayrıştırmışlar. Ayırca kıdemli ve eski üyeleri de partiye geri çağırmayı planlıyorlar. Bu açıkça tasfiyedir, ayırca resmi olarak Bafıl Talabani’yi başkan yapmaya hazırlanıyorlar” diye konuştu.

Bafıl Talabani’nin kararıyla 02-11-2021 tarihinde Aras Şeyh Cengi’nin partideki görevi altı ay süreyle askıya alınmış daha sonra tekrar görevine dönmüştü. Şeh Cengi, siyaseti bırakmayacağını ancak şu anda geleceği ile ilgili konuşmak istemediğini söyledi.

Ala Talabani: Kongreyle ilgili bana hiçbir şey söylenmedi

KYB eski Başkanlık Kurulu üyesi ve Irak Parlamentosu eski Grup Başkanı Ala Talabani de, "5’inci kongrenin ayrıntılarını henüz bilmiyorum ve bu konuda bana hiçbir şey söylenmedi" ifadelerini kullandı.

KYB Başkanı Bafıl Talabani’nin kararı ile başta Lahur Şeyh Cengi olmak üzere Ala Talabani, Şaduman Molla Hasan ve Jino Muhammed partiden ihraç edilmişti.

Ala Talabani, partiye geri dönüp dönmeme konusunda bir karar bulunmadığını belriterek "Henüz bana bir şey söylenmedi ve partiye dönüşümle iligli henüz bir karar vermedim" dedi.

KYB Başkanlık Kurulu üyesi Bestun Saburawayi de Başkanlık Kurulu’nun bir sonraki üyeleri için önceden liste hazırlandığına dair çıkan söylentilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Bestun Saburawayi, "5’inci kongre için belirlenen hazırlık komitesi hazırlıklarına devam ediyor. Kongre üyelerinin belirlenmesi için iç seçimlerin ne zaman yapılacağı henüz belli değil" dedi.

Arez Abdullah: Başkanlık Kurulu üyeleri yarı yarıya azaltılacak

KYB Siyasi Bürosu üyesi Arez Abdullah da, 27 Ağustos'ta Rûdaw'a verdiği demeçte, eşbaşkanlık sisteminin parti için başarısız bir model olduğunu, dolayısyla bu kongrede eşbaşkanlık sistemine son verileceğini aktarmıştı.

Abdullah, "5’inci kongrede Başkanlık Kurulu’nun üye sayısı en az yarı yarıya azaltılacak” demişti.

Kongeye 600 delege katılacak

KYB'nin 5’inci kongresinin partinin merkezi olan Qalaçolan’da yapılması bekleniyor.

Kongreye, Başkanlık Kurulu, politbüro, merkez komite, milletvekilleri ve partinin emektar üyelerinden oluşan 600 delegenin katılması bekleniyor.

Rûdaw’da yer alan bilgilere göre, yeni iç tüzük taslağı önümüzdeki günlerde oylamak üzere partinin siyasi bürosuna sunulacak. (Kaynak /Rudaw)