Kürdistan'da pilot adayları yetiştiriliyor
Kürdistan'da geleceğin pilot adaylarını yetiştirmek için kollar sıvandı.
Süleymaniye kent merkezinin kuzeybatısındaki Arbat'ta yer alan, ziraat amaçlı ve tarım alanlarının ilaçlanması için 2005 yılında kurulan uçak pisti yaklaşık 90 dönümlük bir arazi üzerinde bulunuyor. Şu anda uçak pistinde tarım alanlarının ilaçlanmasının yanı sıra, özel bir şirket tarafından açılan pilotluk akademisinde, uçuş eğitimi veriliyor.
Almanya'nın Bochum kentinde büyüyüp geçen yıl doğduğu Süleymaniye kentine dönen Serdar Sabır Sofi, Kürdistan'da ilk pilot akademisini açmak için geçen yıl doğduğu Süleymaniye kentine kesin dönüş yaptı.
Pilotluk akademisinin Kürdistan'da ilk olma niteliği taşımasından dolayı, sivil havacılıkta kariyer sahibi olmak isteyen gençlerin büyük ilgisini çektiğini dile getiren Sofi, akademinin ilk döneminde erkek ve kadınlardan oluşan 10 pilot adayının hem teorik hem de pratik eğitime başladığını söyledi.
Adaylarının alacağı diplomanın uluslararası düzeyde denkliğe sahip olabilmesi için Avrupa ülkelerindeki çeşitli pilot akademileriyle irtibata geçtiklerini söyleyen Sofi, "Şu anda Hollanda'da bir pilot akademisi ile anlaşma yaptık. Öğrencilerimiz buradaki eğitimlerini tamamladıktan sonra, Hollanda'da alacakları uçuş eğitimiyle uluslararası diplomaya sahip olacaklar." diye konuştu.
Süleymaniye kentindeki 600 metrelik piste şimdilik 4 eğitim uçağının olduğunu belirten Sofi, "Önümüzdeki birkaç ay içerisinde 3 eğitim uçağı daha gelecek ve toplamda 7 uçağa sahip olacağız. Aynı zamanda yeni bir sınıf açarak 25 yaşını geçmemiş 10 aday daha alacağız." bilgisini paylaştı.
Söz konusu akademide pilot eğitmenliği yapan Nevro Abdulkadir ise ilk önce Süleymaniye ovasındaki tarım alanlarının ilaçlanması için havalanan uçaklardan sorumlu olduğunu, şimdi ise ileri bir adım daha atarak gençleri pilot adayı olarak yetiştirdiklerini belirtti.
Abdulkadir, "Kürdistan ve Irak'ın genelinde sivil havacılık alanında küçük uçaklarla eğitim veren ilk resmi kurum konumundayız." ifadesini kullandı.