KDP de cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı oturuma katılmayacak

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Irak Parlamentosunda cumhurbaşkanı seçimi için düzenlenecek oturuma katılmama kararı aldı.

KDP de cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı oturuma katılmayacak

Irak Parlamentosu KDP Grubu Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Genel çıkarlar ve siyasi taraflar arasında diyaloğun devamı için 7 Şubat günü Irak Parlamentosu’nda düzenlenecek oturuma katılmama kararı aldık” dendildi.

KDP, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde 10 Ekim 2021’de gerçekleştirilen genel seçimlerde 31 milletvekili kazanmıştı.

Öte yandan Sünni Meclis Grubu olan Egemenlik Koalisyonundan yapılan açıklamada, siyasi partilerle uzlaşı sağlanana kadar yarınki meclis oturumuna katılmama kararı aldıkları bildirildi.

Egemenlik Koalisyonu parlamentoda 67 milletvekiline sahip.

Parlamentoda 88 milletvekili bulunan Şii çatı kuruluşu Koordinasyon Çerçevesi'nden yapılan açıklamada da "siyasi gruplar arasında anlaşmalar sağlanana kadar meclis oturumunun yapılmaması gerektiği" vurgulandı.

Öte yandan Türkmen Grubu da siyasi gruplar arasında uzlaşı sağlanmasına fırsat verilmesi için oturumu boykot kararı aldı.

Seçimin galibi ve 73 milletvekili bulunan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu da yarınki meclis oturumuna katılmama kararı almıştı.

Irak Parlamentosunda yarın cumhurbaşkanı seçimi için oturum düzenlenecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde KDP'nin adayı Hoşyar Zebari’nin yanı sıra Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) adayı mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile 25 aday daha yarışacak.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Hoşyar Zebari'nin adaylığını geçici olarak durdurma kararı almıştı.

Adayların cumhurbaşkanı seçilmeleri için meclisin üçte ikisinin oyunu almaları gerekiyor. Meclisin 9 Ocak tarihli açılış oturumunun ardından en geç 1 ay içerisinde yeni cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyor.