Başkan Neçirvan Barzani Soran Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde konuştu

Soran Üniversitesi mezuniyet töreninde konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesinin kazanımlarının ancak birlik ile beraberlik içerisinde korunacağını söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani Soran Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde konuştu

 Soran Üniversitesi'nin 14. Mezuniyet Töreni Başkan Neçirvan Barzani’nin katılımıyla Soran İdaresinde gerçekleştirildi.

Yaklaşık 6 bin öğrencisi bulunan Soran Üniversitesi'nden bu yıl bin 278'i lisans, 88'i yüksek lisans ve doktora olmak üzere toplam bin 366 kişi mezun oldu. 

Soran Üniversitesi  2023-24 akademik yılı için  bin 568 öğrenci kabul etti. Bu yıl ki tören “Güçlü Kürdistan için Bilim” şiarıyla gerçekleşti.

Törende Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani bir konuşma yaptı.

Neçirvan Barzani törende yaptığı konuşmada mezun olan öğrencileri tebrik etti ve üniversitedeki öğretim görevlilerine emeklerinden ötürü teşekkür etti.

“2009 yılında Soran Üniversitesi’nin kurduğumuzda bugün olduğu gibi yüzlerce kız ve oğullarımızın bu ülkenin gençlerinin birçok alanda uzman olarak mezun olacaklarını, yeni bir yaşamı kuracaklarını hayal ediyorduk” diyen Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

“Soran Üniversitesinin kurulması kararı Kürdistan Bölgesi Hükümetinin bu konuda planladığı projelerin bir parçasıydı. Şimdi de hükümet Soran’da bağımsız bir idare kurulmasını sağlayarak bölgeye verdiği önemi gösterdi. Elektrik, su, imar vb. birçok alanda atılan adımlar konusunda Soran idaresine teşekkür ediyor ve desteğimi sunuyorum.”

Soran Üniversitesinin 14 yıllık eğitim süresince Kürdistan Bölgesi’nin kalkınmasında büyük bir rol üstelendiğine dikkat çeken Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki üniversitelerdeki öğreniminde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti.

Barzani, bölgedeki ilerlemenin ve kalkınmanın Soran halkının ödediği bedeller ve şehitler sayesinde olduğunu belirterek, “Bugün burada onları büyük bir onur ve gururla anmaktayız” dedi.

Kürdistan Bölgesi hükümetinin Irak hükümetiyle ciddi bir şekilde görüşmelerde bulunduğunu dile getiren Başkan Neçirvan Barzani “Sorumlu tutumundan dolayı Sudani hükümetine teşekkür ediyoruz. Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasındaki sorunların çözümü konusunda her türlü iyi niyeti gösterdik. Umuyoruz ki anayasa temelinde tüm Irak'ın çıkarına olacak bir çözüme ulaşacağız" dedi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partiler arası birliğin önemine de değinen Barzani "Kürdistan Bölgesi'nde siyasi çatışmaların ortadan kaldırılması, sorunların çözülmesi ve zorluklarla mücadele için tüm siyasi parti ve toplulukların ortak bir anlayışla bir araya getirilmesi gerekir. Anayasal haklarımız ve kazanımlarımız ancak birlik ile beraberlik içerisinde koruyacaktır" ifadelerini kullandı. 

Maaşları ödenmediği için protesto gösteri düzenleyen öğretmenlere ilişkin ise Barzani   “Yakından durumu takip ediyoruz. Kürdistan Bölgesi Hükümetinin durumu düzeltmek için yoğun çaba içerisinde olduğundan emin olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Başkan Neçirvan Barzani, öğretmenlere okulların kapılarını kapatmamaları ve eğitim sektörünü mağdur etmemeleri çağrısında bulundu.

Kürdistan Bölgesi'nde her yıl 20 bin ila 25 bin arası üniversite öğrencisi mezun oluyor.18 devlet üniversitesinde eğitim gören mezun sayısının yanı sıra Kürdistan Bölgesi'nin farklı şehirlerinde farklı uzmanlıklara sahip 18 özel üniversite ve şube ve 12 özel enstitü bulunuyor. /Rudaw