Kürdistan’dan Türkiye'ye petrol akışı için kritik zirve

Iraklı yetkililer ve Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten petrol sektörü temsilcileri, Türkiye'ye boru hattından akışın yeniden başlamasını görüşmek için bir araya geldi.

Kürdistan’dan Türkiye'ye petrol akışı için kritik zirve

Irak Petrol Bakanlığı yetkilileri Çarşamba günü ilk kez Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği'nden (APIKUR) temsilciler ile Türkiye'ye petrol taşıyan boru hattından yeniden akışın başlaması konusunda görüştü.

Dubai'de günü gerçekleşen toplantıda APIKUR temsilcilerinin yanı sıra Irak'ın kamu petrol ihracat şirketi SOMO ve Irak'ın Dubai'de bulunan North Oil Company şirketi yer aldı.

Toplantıda iki taraftan yetkililer de karşılıklı olarak kabul edilebilir ticari koşullar altında petrol üretimi ve ihracatına yeniden başlanmasının aciliyetini vurguladı.

Ancak toplantıya katılan kaynaklar, nihai bir anlaşmaya varılmadığını aktardı.

APIKUR sözcüsü Myles Caggings Reuters'a yaptığı açıklamada "Bu toplantı ilk adımdı. Gelecekte tüm hissedarlar ile toplantı gerçekleştirmeyi bekliyoruz" dedi.

Türkiye, Mart ayındaki tahkim kararının ardından Kürdistan Bölgesi’nde başlayan rota üzerinden petrol akışını durdurmuştu.

Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Kürdistan’dan 2014 ile 2018 yılları arasında Türkiye'ye doğrudan yaptığı izinsiz petrol ihracatı nedeniyle Türkiye'yi Irak hükümetine 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm etmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen ay boru hattının faaliyete hazır olduğunu söylemiş ancak Iraklı iki üst düzey petrol yetkilisi Irak'ın Türkiye'den boru hattının hazır olup olmadığı konusunda resmi bir bildirim almadığını belirtmişti.0