Tahran referandum karşıtı görüşlerini yineledi

Tahran referandum karşıtı görüşlerini yineledi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İran Genelkurmay Başkanı’nın tepki gösterilen sözleri için, “Yapılan açıklama yerinde ve sorunsuzdur” dedi.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri’nin geçen hafta Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında “25 Eylül 2017’ye yapılacağını kararlaştırdığı referandumun yapılmasının mümkün olmadığını” söylemesi üzerine Peşmerge Bakanlığı, 18 Ağustos’ta Bakıri’ye cevap vermişti.

Bakanlık, Bakıri’nin Kürdistan’ın referandumuyla ilgili sözlerine şu yanıtı vermişti:

“Kürdistan halkının haklarıyla ilgili konuşmanın o zâtın işi olmadığını bildiriyoruz. Bunu, Kürdistan’ın içişlerine açık bir müdahale olarak sayıyoruz.

Referandumun yapılması, Kürdistan halkının doğal hakkıdır ve Kürdistan halkı dışında hiç kimsenin bu konuda konuşmaya hakkı yoktur.”

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, bugün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hepimiz, düşüncemizi ifade etmekte özgürüz. Referandum, Irak ve Irak’ın toprak bütünlüğüne dair tavrımız çok açıktır. Yapılan açıklama da yerinde ve sorunsuzdur” dedi.

Muhammed Bakıri’nin Ankara ziyaretine ilişkin ise Kasımi, “Tarif edilemez bir ziyaretti. Çünkü 40 yıldır ilişkilerimiz gerekli boyutta değildi. Ziyaret, Türkiye Genelkurmayı tarafından yapılan resmi davet üzerine gerçekleşti” diye konuştu.

Kasımi, heyetlerinin Ankara tarafından çok iyi karşılandığını belirtek, “İki taraf arasında önemli ve olumlu görüşmeler yapıldı” ifadelerini kullandı.