Eski milletvekili Seydaoğlu: Barzani'nin safında savaşmaya hazırım

Eski milletvekili Seydaoğlu: Barzani'nin safında savaşmaya hazırım

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 20. ve 21. Dönem Anavatan Partisi (ANAP) Diyarbakır Milletvekili Sebgetullah Seydaoğlu, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri, Kürdistan Bölgesi’ne saldırıları, Türkiye’nin Irak ve İran yakınlaşmasını, Kürdistan’ın geleceğini Basnews’ e değerlendirdi. Seydaoğlu, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin öncülüğü ile yapılan Kürdistan bağımsızlık referandumuna destek verdiğini ve onun safında savaşmaya hazır olduğunu belirterek; “Bugün yine ben ve aşiretim özgürlük için sayın Barzani'nin yanında savaşmaya hazırız” dedi.

Sebgetullah Seydaoğlu, kırk yıldır Kürtlerin de ulus devlet kimliği olmasını savunduğunu, Güney Kürdistan'da yapılan referandumla başlayan süreç Ortadoğu’daki bütün dengeleri ve bütün düşünceleri ve beyinleri buraya kilitlediğini ifade etti. Arapların, Farsların ve Türklerin hiçbir konuda bir araya gelmediklerini ancak sorun Kürtler olunca birleştiklerini dile getiren Seydaoğlu, referandumun zamansız ve stratejisinin yanlış olduğunu söyleyenlerin Mesud Barzani'yi yalnız bıraktıklarını kaydetti.

Güney Kürdistan ile Kuzey Kürdistan arasındaki iletişim kopukluğunu da eleştiren Seydaoğlu, Başkan Mesud Barzani'nin etrafındaki siyasi kadroların Türkiye'deki muhataplarını seçerken yanlış davrandıklarını ekledi. 

‘Barzani, Erdoğan’la olan ilişkisinden dolayı cezalandırılıyor’

Seydaoğlu Türkiye-G. Kürdistan ilişkilerindeki son durumla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Kürdistan'a konulan ambargo doğru değildir bu kardeşlik değildir. Türkiye daha düne kadar Başkan Barzani'yi Diyarbakır ve Ankara'da Kürdistan bayrağıyla karşıladınız. Bugün ne değişti de Kürdistan bayrağına ve halkına sadistçe saldırıyorsunuz. Abadi'ye daha düne kadar hakaret eden bir zihniyet bugün onunla birlikte hareket edip Kürtlere karşı en stratejik ortaklık içerisine giriyor. Aynı şekilde İran Başbakanı Ruhani'yi Ankara'da ağırlayıp ortaklıklar kuruyor. Bütün bunlar Kürtlerin demokratik haklarını yok etmek yok saymak için planlardır.

Barzani'nin kimliği, dini, inancı, stratejik duruşu bellidir. Gerek Mela Mustafa Barzani gerekse Mesud Barzani 80 yıllık bir mücadele boyunca Türkiye sınırına insanına askerine tek bir kurşun sıkmamıştır. Türkiye'nin çıkarlarına bir kuruş zararı olmadığı gibi her sene 15 milyar dolarlık bir pazarını dünyada sadece Türkiye'ye açmıştır.

Bugün Başkan Barzani'nin uluslararası alanda en büyük sıkıntıya girmesinin temel  sebebi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a aşırı vermiş olduğu değerdir. Avrupa'nın bugünkü tavrının sebebi de budur ve Barzani Tayyip Erdoğan'a verdiği değerin diyetini ödüyor. 

Maalesef AKP içerisindeki demokrat Kürt aydınlarının sesi çıkmıyor. Ancak ben inanıyorum ki en kısa sürede bu panik atlatılacaktır. Biz Barzani'nin siyasetini destekliyor ve takdir ediyoruz doğru bir zamandır doğru bir süreçtir referandum bir dünya hakkıdır. Kürtler demokratik bir adım atarak ikinci süreçlerini tamamlamışlardır. O yüzden paniğe gerek yoktur. Kendi içerisinde de bir ihanete uğrayan bir Kürt gerçeği vardır Goran ve YNK'nin hareketlerini ibretle karşılıyorum. Rojava Kürtleri’nin ve Türkiye'deki sosyal demokrat Kürtlerin de duyarsız kalması kabul edilir değil. Dış güçlerin de bu duruma seyirci kalması manidardır."